Tampóny – Uvedomujete si ich nebezpečie? – rozhovor so špecialistom

tamponVšetci vieme, že tampóny môžu viesť k syndrómu toxického šoku (TSS), ale kto z vás vie, že môžu prispieť aj k neplodnosti?  Vždy som sa len zamýšľala nad bezpečosťou tampónov, no neskôr som začala mať podozrenie, či by tampóny nemohli ovplyvniť ženskú plodnosť. Päť rokov som trpela neplodnosťou a od tej doby som hľadala všetky možné dôvody, prečo som trpela tak dlho a prečo mi bola diagnostikovaná endometrióza. Nenašla som žiadne nezávislé štúdie, ktoré by bezpečnosť tampónov potvrdili.

Na niektoré z mojích konkrétnych otázok týkajúcich sa nebezpečenstva tampónov mi pomohol zodpovedať Dr. Philip M. Tierno, Jr., riaditeľ klinickej mikrobiológie a diagnostickej imunológie v unverzitnom centre medicíny v New Yorku (Tisch Hospital, New York University Medical Center). On je odborník na nebezpečenstvo tampónov.

Tu sú niektoré otázky a odpovede z môjho rozhovoru:

  1. Alicia: Ako vyvolajú tampóny syndróm toxického šoku (TSS)?

Dr Tierno: Materiál tampónu môže podporiť množenie baktérie “staphylococcus aureus” a to vedie k toxickému šoku.” Poznámka: Ak táto baktéria nie je zničená protilátkami v našom krvnom obehu, potom môže dôjsť k TSS. Niektoré príznaky sú: náhla horúčka (38,8 Celzia alebo viac) a vracanie, hnačka, mdloby alebo mdloby pri vstávaní, závraty a vyrážky (ktoré vyzerájú ako popáleniny).

  1. Alicia: Je pravda, že počet prípadov TSS narastá?

Dr Tierno : To je pravda, ale zatiaľ to nikdy nebolo zverejnené. Výrobcovia tampónov prestali používať 3 zo 4 nebezpečných syntetických zložiek v tampónoch. Tými tromi zložkami sú: polyester, karboxymetylová celulóza a polyakrylát umelého hodvábu. Vysoko absorbčná viskóza, ktorá sa stále používa, je síce menšie zlo z týchto 4 zložiek, ale stále produkuje toxíny.

Súčasťou problému je, že ženy používajú tampóny aj cez noc. Nemajú nastavený budík, aby sa prebudili a vymenili si tampón, takže ho majú oveľa dlhšie, než by ho mali mať. Tampón by nemal byť používaný dlhšie než šesť hodín.

Výrobcovia tiež zvýšili absorbčnú hustotu tampónov. Teraz vyrábajú ultra-absorbčné tampóny. [Čím je tampón viac savý, tým väčšia šanca rozvinutia TSS. Z tohto dôvodu, používajte tampóny s najnižšou absorbciou a vymienajte ich často]. ”

  1. Alicia: Vie niekto okrem výrobcov, z čoho sú tampóny vyrobené?

Dr Teirno: Nie.

Poznámka: FDA hovorí, že tieto informácie sú výrobným tajomstvom, a preto nemôžu byť zverejnené. Zaujímavé, že? Viete si zistiť (prečítať), čo je vo vašom kréme na ruky, ale nemáte poňatia, čo si dávate do vnútra svojho tela.

  1. Alicia: Boli už urobené nejaké nezávislé testy na celkovú bezpečnosť tampónov?

Dr Teirno: Nie, neboli. Nikto nie je ochotný vynaložiť peniaze na takýto vedecký výskum.

  1. Alicia: Došlo k nejakým zmenám po uzákonení Zákona o bezpečnosti a výskume tampónov z roku 1999?

Dr Teirno: To je teda dobrá otázka [zasmeje sa].

Alicia: Nie je to náhodou preto, že firmy, proti ktorým sa postavíte, sú spoločnosti s miliónmi dolárov?

Dr Teirno: Smeje sa a hovorí: “… Viete, ono sú to spoločnosti s miliárdami dolárov. Zavolajte Carolyn Maloney. Ona vám dá odpoveď na túto otázku.”

Poznámka: Carolyn Maloney sa snaží, aby bol tento zákon naplnený, ale vždy sa to zatlačí do úzadia. Ona žiada, aby boli urobené nezavislé štúdie o bezpečnosti tampónov. Všetky výskumy, ktoré boli doposiaľ uskutočnené sú od samotných výrobcov. Tampóny sú už na trhu 76 a viac rokov, ale doteraz nebola vykonaná jediná nezávislá štúdia!

Potrebujem sa uistiť, že ste zachytili toto: Tampóny sú na trhu už od roku 1933 a ohľadne ich bezpečnosti ešte nebola vykonaná ani jedna nezávislá štúdia. Všetky štúdie boli výlučne vykonávané samotnými výrobcami tampónov. Ďalej som sa dozvedel, že FDA nerobí nijaké testovanie. FDA sa jednoducho riadi tým, čo im povie výrobca. Myslíte si, že by niekedy uviedli, že tampóny sú pre vás zdraviu škodlivé?

  1. Alicia: Viem, že dioxín bol veľkým problémom predtým, ako sa výrobcovia rozhodli zmeniť proces bielenia. Avšak, chcela by som spolu s miliónmi žien, ktoré ešte pred touto zmenou roky používali tampóny vedieť , ako potom dioxíny opustitia telo?

Dr Teirno: Dioxíny sú absobované stenou pošvy a niektoré [nie všetky] sú detoxikované pečeňou. Aj zlomkové množstvá dioxínov sú dôvodom na obavy, pretože tampóny prichádzajú do kontaktu s niektorými tkanivami tela, ktoré majú vysokoabsorbčnú schopnosť. Okrem toho, dioxíny sú schopné kumulovať sa v ľudskom tele a môžu byť merateľné aj po uplynutí 20-30 rokov.

Poznámka: Aj keď proces bielenia sa v posledných rokoch zmenil, dioxíny sa stále v tampónoch nachádzajú (aj v tých, ktoré sú zo 100% bavlny). EPA uvádza, že z dôsledku mnohoročného znečistenia, dioxíny možno nájsť v ovzduší, vode a pôde. To znamená, že zlomkové množsvá možu byť prítomné v surovinách ako je bavlna alebo buničina, používaných na výrobu tampónov. FDA v súčasnej dobe vyžaduje, aby výrobcovia tampónov monitorovali hodnoty dioxínov, ale ako som sa už zmienila, výsledky neboli sprístupnené verejnosti.

  1. Alicia: Myslíte si, že tampóny môžu spôsobiť endometriózy?

Dr Teirno: Vie sa o tom, že dioxíny endometriózu spôsobujú. Narušená rovnováha hormonálnej sústavy môže byť tiež príčinou. Hypotézou je aj to, že menštruačné tkanivo sa vytláča až do vajíčkovodov [prenikne do tela a začína rásť mimo maternice].

Alicia: Môžu tampóny prispieť k vytláčaniu tkaniva nahor?

Dr Teirno: Tampón zachytáva tekutinu, a potom keď je plný, tak nahromadená tekutina je tlačená nahor prirodzene [ale aj samotný tampón môže byť tiež faktorom].

  1. Alicia: Môže byť dioxin príčinou rastu cýst vo vnútri ženského tela?

Dr Teirno: Dioxín môže viesť k rastu nádorov.

  1. Alicia: Aké nebezpečie hrozí z (micro)vlákien, ktoré zostali vo vnútri tela aj po vybratí tamponu? Neobsahujú silicon?

Dr Teirno: To nevieme. Ašak, tieto vlákna môžu spôsobovať zápach a zápaly. Ak má žena chronický zápal, ten môže viesť k neplodnosti.”

Tento rozhovor mi otvoril oči. Dr Tierno povedal, že dioxín je známou príčinou endometriózy. Avšak, aj samotná prítomnosť tampónu môže byť tiež príčinou. Často som sa zamýšľala nad tým, či je naozaj bezpečné mať v sebe syntetický materiál a zároveň, aby sa menštruačná tekutina zachytávala a hromadila v maternici ženy. Mam dosť poznatkov na to, že existuje spojitosť medzi tampónmi a neplodnosťou, či už sú dôkazy priame alebo nepriame. Pokiaľ sa neurobí potvrdzujúca nezávislá štúdia, nikdy nebudeme vedieť presne vedieť, aká je celá pravda.

Ak predsa chcete naďalej používať tampóny, lekári odporúčajú používať bio tampóny zo 100% bavlny. Obyčajné bavlnené tampóny môžu obsahovať pesticídy a ďalšie nečistoty. Používajte nízko absorbčné tampóny a často obmieňajte vložky s tampónmi. Toto je asi viac informácií ako by ste pravdepodobne chceli vedieť o tampónoch, ale je to potrebne vedieť. Prepošlite tieto informácie všetkým kamarátkam, sestrám a dcéram.

Alicia Smith
Neplodnosť bolí http://infertilityhurts.com/

Článok Zdroj: http://EzineArticles.com/?expert=Alicia_P_Smith

Preklad a úprava: Mgr. Denisa Hrnčiarová

O tejto dôležitej téme ako aj o odporúčaniach si prečítajte viac v článku Šokujúca pravda o tampónoch

 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky