Ako sa vyhnúť vybratiu mandlí – jednoduchý a účinný protokol

tonzilitidaNapriek tomu, že na západe lekári odporúčajú odstránenie mandlí len vo vážnych prípadoch, na Slovensku sú žiaľ tieto praktiky stále relatívne časté, vystavujúc deti zbytočnému utrpeniu.

Nasledovaním nasledujúceho jednoduchého výživového protokolu sa takmer všetky deti vyhli traumatickému odstráneniu mandlí.

V našej emailovej databáze máme celkom 78 emailov, v ktorých nám rodičia napísali, že lekári nástojili na odstránení buď krčných alebo nosných mandli, zvyčajne kvôli opakovanám zápalom a zlyhaniu antibiotickej liečby.

Zo 78 emailov nám 52 rodičov napísalo, že zdravotný stav dieťaťa sa upravil napriek neodstráneniu mandlí. Len 6 rodičov napísalo, že sa odstráneniu mandlí nevyhli (dôvody na to boli rôzne, ale faktorom bol najmä nátlak lekára). 20 zvyšných rodičov nám neodpovedalo, či sa vybratiu mandlí vyhli, alebo nie.

Základný protokol, ktorý pri častých zápaloch mandlí odporúčame, je nasledovný:

Najzákladnejšie a nevyhnutné komponenty

  1. Vitamín C – nekyslý, askorbát vápenatý – ideálne tabletový, umožnujúci cmúľanie a teda priamy účinok na krčné mandle – dávka podľa stavu a veku
  2. Vitamín D – dávky podľa veku

Ďalšie dôležité komponenty

  1. Alicín (alikomplex) alebo oregáno kapsule (antibakteriálny a antivirálny účinok)
  2. Probiotic 10 – veľmi dôležité najmä po častom užívaní antibiotík – bez probiotickej liečby prakticky nie je po liečbe antibiotikami môžné napraviť imunitu
  3. Koenzým Q10 – taktiež veľmi dôležitý najmä po častom užívaní antibiotík – na nápravu antibiotikami poškodených mitochondrií v bunkách

Pomocné komponenty

  1. Klinčeky – cmúľať niekoľkokrát denne, alebo
  2. 100% klinčekový olej – 1-2 kvapky v 100 ml teplej vody – kloktať 3 x denne
  3. Megaenzýmy
  4. Omega 3,6,9 oleje – protizápalové účinky

Viac informácii o klinčekovom oleji.

Dôležité zmeny v stravovaní

  1. Úplne vylúčiť cukor
  2. Ćo najviac obmädziť bielu múku a výrobky z nej – ideálna je bezlepková strava
  3. Prirodzená strava, bohatá na ovocie, zeleninu, listovú zeleninu, plody, orechoviny, semená a pod.

Iné dôležité faktory

  1. Adekvátny pitný režim
  2. Dostatok pohybu – s prízvukom na podporu lymfatického systému (napr. skákanie na trampolíne alebo švihadle)
  3. Častý pobyt na slnku a čerstvom vzduchu
  4. Obmedziť vysedávanie pred TV a počítačmi

 

Kampaň za pravdu v medicíne – Sme tu pre vás od roku 2007!

S podporou DamianVit od r 2011

logo_500

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Comments

  1. Lenka Matonok says:

    Dobry den, syn ma problem s nosnou mandlou a k tomu ma posunutu prepazku cize sa mu zle dycha, cez den dycha s pootvorenymi ustami, a v noci chrape…počuť ze ma,hlieny v nosohltane len mu ich nicim neviem dostat von, je mozne vitamin c aplikovať nejako do nosa?co by ste radili? Antibiotiká casto neberie kedze obvykle je len nachladnuty a výsledky vyterov su vzdy ok, ma len vodave priesvitne sople ale to dychanie je potom este horšie. Co by ste poradili?

  2. Mirka says:

    Dobrý deň,dcéra 4,5roka je dva týždne po chorobe a uz 5 dní sledujeme,že nás dobre nepočuje. Keď na ňu hovorím z diaľky po tichu nepočuje ma. Dýcha viac ústami ako nosom a je počuť ako keby mala v dutinách nejaký blok. Máme podozrenie na nosnú mandlu a bojíme sa ísť na ORL,aby nás netlačili k jej vybratiu. Nemôže prísť o sluch ak sa rozhodneme nepodstúpit operaciu a začneme užívať vyššie uvedené doplnky?
    Dakujem

  3. Stanka says:

    Dobry vecer. 8 rocnej dcérke pred tromi rokmi vyberali nosne a obrusovali pravú krčnú mandlu. Znovu má ísť na operáciu (uplne vybrat krčné mandle, má vraj chronický zapal aj nosne lebo jej narástli znovu). Inak vôbec, nebýva chora. Krvné testy má v poriadku, iba aslo má 243. Môžeme sa vyhnúť operácii, ak aplikujeme Vase odporúčania? Ďakujem za odpoveď.

  4. Tomas says:

    Dobry den. Vyborny clanok, pekne zhrnuty. Ja som vam sice nepisal, takze medzi tymi emailami asi nie som, ale vase rady mame od manzelkinej kolegyne. Mojmu synovy odporucali vybrat mndle pred rokom a povedali, ze inej moznosti niet. V poslednej chvile kolegyna manzelke poradila podobne, co pisete v clanku. Sice to trochu trvalo, ale synovi sa stav uplne zlepsil. Krcna ale stale strasi, ze sa to vrati a mandle mbudu muset ist von. Pravda ale je, ze akutny zapal uz nemal odkedy mu davame vas praskovy vitamin C, co nam kolegyna dala – a to je poriadny vikon, lebo predtym mal zapaly kazde 2 mesiace a bolo to na nevidrzanie. Som teda s manzelkou rad, ze ste!!! Dakujem!

  5. Filip says:

    Obmädziť > Obmedziť 🙂 inak super clanok, ak je vhodny aj pre dospelych tak ho idem hned aplikovat na seba

Vaše príspevky