Prečo sa zďaleka vyhýbať spracovaným potravinám?

Je dokázané, že industriálne spracované potraviny sú toxickejšie ako alkohol či tvrdé drogy. Ak vám teda aspoň trochu záleží na vašom zdraví, vyhýbajte sa im!

Mnoho ľudí už dnes vie, že prirodzené a surové potraviny sú zdravšie ako priemyselne spracované. Netušia však, ako veľmi škodlivé sú tepelne a inak spracované potraviny.

Uvádzame zoznam najbežnejších a najnebezpečnejších látok, ktoré sú pridávané do spracovaných potravín. Niektoré z nich sú dokonca považované za horšie ako je alkohol, nikotín či niektoré tvrdé drogy, a ktoré sú vedecky spojené so vznikom chorôb akými sú rakovina, autizmus, skleróza multiplex, srdcové ochorenia, diabetes, vysoký krvný tlak či hladina cholesterolu, poškodenie pečene, ADHD, syndróm podráždeného čreva či mnoho ďalších.

Okrem vymenovaní týchto chorôb tiež spomenieme rôzne vedecké štúdie, ktoré dokazujú spojitosť medzi prepuknutím spomenutých ochorení a chemikáliami nachádzajúcimi sa v určitých potravinách.

Aspartám

Bežne sa vyskytuje v umelých sladidlách a vo viac ako 6 000 produktoch s označením „Bez cukru“, ako sú napr. nealkoholické nápoje, koncentrované ovocné šťavy, žuvačky a dokonca aj tzv. šumivé vitamíny a multivitamíny. Aspartám obsahuje zložku známu ako fenylalanín, ktorý sa mení na metanol. Keď sa metanol dostane do tela, zmení sa pomocou enzýmu na alkohol dehydrogenézy na vysoko toxický formaldehyd, ktorý je zodpovedný za niektoré vážne zdravotné problémy ako je rakovina mozgu, diabetes, epilepsia, Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, nízka úroveň serotonínu v mozgu či vrodené vady. Jeho krátkodobé vedľajšie účinky zahŕňajú bolesť hlavy, migrény a nevoľnosť.

Aspartám bol v sedemdesiatych rokoch zakázany FDA, v dôsledku štúdií dokazujúcich jeho škodlivosť, no po lobovaní potravinárskeho priemyslu bol tento zákaz stiahnutý a nesúhlasiací výskumnici boli z FDA ‚demokraticky’ prepustení.

Glutamán sodný (MSG)

Veľmi známy oxitotoxín pridávaný do rôznych potravín s cieľom vylepšiť ich chuť, ktorý dodáva pocit, že jete potraviny s vysokým obsahom bielkovín.

Nachádza sa vo všetkých potravinách, na ktorých sa uvádza prítomnosť zložky glutamánu, kazeinátu vápenatého, kvasníc, kvasnicového extraktu či živín, želatíny, proteínov.

Táto prísada je kumulatívna, čo znamená, že má tendenciu sa v tele udržať a čím viac MSG sa do tele príjíme, tým je jeho úroveň v tele vyššia.

Neurochirurg Dr. Russell Blaylock uvádza, že MSG poškodzuje alebo ničí bunky a to až do štádia prepuknutia chorôb akými sú poškodenie mozgu, poruchy učenia, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, Lou Gehrigova choroba. Ovplyvňuje však aj iné časti tela a spôsobuje ochorenia akými sú srdcové choroby, poruchy pečene a iné. MSG je prakticky zodpovedný za akýkoľvek zdravotný stav a to kvôli vážnemu poškodeniu buniek v tele.

V staršom článku o demencii spomíname, že liek na spomalenie demencie, Memantine, funguje tak, že (len) blokuje (ale ho z tela nevylučuje) v mozgu receptory glutamátu.  Veda je si teda jasne vedomá, aký je glutamát vo v istom množstve pre telo nebezpečný.

Bohužiaľ výrobcovia sa snažia nesprávnymi nálepkami na produktoch oklamať spotrebiteľov tým, že ich donútia k domnienke, že produkt žiadny MSG neobsahuje. Faktom ale ostáva, že aj produkty s nálepkou „Bez MSG“, majú legálne povolené obsahovať zložky MSG (pokiaľ v produkte nie je pridaný samotný MSG). Toto sa bežne vyskytuje pri ingredienciách ako je sója, srvátkové bielkoviny, KAŽDÁ prírodná aróma, kukuričný škrob, kyselina citrónová, bujón, maltodextrín, všetko čo je obohatené o modifikované enzýmy alebo je ultra-pasterizované.

Toto samozrejme znamená, že v podstate každé spracované jedlo, ktoré ste jedli alebo sa chystáte jesť bude pravdepodobne obsahovať MSG. Preto by ste takéto potraviny mali zo svojeho jedálnička natrvalo vyškrtnúť a sústrediť sa na jedlo pripravované výlučne doma.

Neorganické/Nebio/GM potraviny

Geneticky modifikovaná alebo nie organická/bio zelenina a ovocie obsahuje veľké množstvo pesticídov, fungicídov, herbicídov a chemických hnojív, zatiaľ čo neorganické mäsá obsahujú nadmerné množstvo rastových hormónov a zvyšky antibiotík. Toto všetko prispieva k vysokej toxicite ľudského tela, ktorú musí pečeň odfiltrovať preč a keď je preťažená toxínmi, môže to v tele vyvolať rôzne zdravotné problémy.

Väščina pesticídov, fungicídov, herbicídov a chemických hnojív používaných v poľnohospodárstve sú dnes považované za karcinogénne.

Navyše veľa neorganických potravín podstupuje proces známy ako ožarovanie, ktoré mení ich genetickú skladbu, čím z nich unikajú potravinové zdroje životne dôležitých živín, prospešných baktérií a esenciálnych enzýmov. Pri ožarovaní sa navyše tvoria aj rôzne chemické vedľajšie produkty, ktoré boli rovnako preukázané ako rakovinotvorné a mutagénne.

Dlhodobé vedľajšie účinky konzumácie neorganických potravín môžu zahŕňať srdcové choroby, rakovinu, neplodnosť, reprodukčné ochorenia, problémy so správaním, obezitu a iné.

Navyše je známe, že hormóny obsiahnuté v neekologickom mäse zvyšujú riziko rakoviny reprodukčných orgánov ako je rakovina prsníka a prostaty.

100% certifikované organické potraviny neobsahujú žiadne z vyššie uvedených zložiek, podporujú zdravé telo a myseľ a to vďaka vysokej úrovni vitamínov, enzýmov a antioxidantov, pomáhajú telu zbaviť sa toxických látok a to prostredníctvom detoxifikácie prebiehajúcej v pečeni.

Nenasýtené a nasýtené tuky

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nenasýtené tuky sú v skutočnosti zlé a nasýtené tuky sú dobré. Svedčí o tom veľa dôkazov od popredných vedcov, ktorí sa zaoberali touto problematikou.

Taktiež štúdia vykonaná na vzorke 458 austrálskych mužoch s problémami so srdcom dokazuje, že nenasýtené tuky v skutočnosti zdvojnásobili ich úmrtnosť v porovnaní s tými, ktorí konzumovali nasýtené tuky.

Počiatočná hystéria spájajúca nasýtené tuky s ochoreniami srdca bola založená na chybnej štúdii z r. 1970, ktorá nebrala do úvahy dôležité faktory akými boli príjem cukru, cvičenie, fajčenie a ostatné. Štúdia tiež zlyhala z dôvodu nedostatočného skúmania stravy spoločenstva Tokelau v Polynézii, Kenských Masaiov a Arktických Inuitov, ktorá sa skladala z prevažne nasýtených tukov, a ktorí mali veľmi nízky výskyt srdcových chorôb.

Neváhajte preto a zbavte sa všetkej zásoby rafinovaných rastlinných olejov ako je slnečnicový, repkový, sójový či kukuričný a nahraďte ich takými čo obsahujú väčšie množstvo nasýtených tukov ako je napr. studena lisovaný organický/bio kokosový olej, bravčová masť či palmový olej a margarín zameňte za klasické maslo.

Rafinovaný cukor a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy

Jednou z potravín, ktoré spôsobujú najväčšiu mizériu na zdraví ľudí, je cukor.  Tento spolu s kukuričným sirupom s vysokým obsahom fruktózy sú jednými z najnebezpečnejších látok pridávaných do potravín. Dôvod ich prítomnosti vo všetkých spracovaných potravinách na trhu je ich nízka cena a ľahká dostupnosť. Keďže sú veľmi lacné a robia jedlo „chutnejším“  (a zároveň aj nebezpečným), predstavujú najväčšie percento celkového príjmu potravy v západnej civilizácii.

Sacharóza a kukuričný sirup sú tvorené väzbou glukózy a fruktózy; keď vstúpia do tela, enzýmy túto väzbu narušia a vytvorí sa jedna molekula fruktózy a jedna molekula glukózy. Oba tieto prvky majú iné vplyvy na ľudské telo.

Glukóza pochádza zo škrobových potravín, ako sú zemiaky, je produkovaná v ľudskom tele a je zásadná pre všetky živé tvory. Fruktóza na druhej strane nie je prirodzene produkovaná v ľudskom tele a je nepotrebná. Vzhľadom k tomu, že glukóza môže byť využívaná každou bunkou v tele, má relatívne malý vplyv na zdravie. Na druhej strane fruktóza môže byť metabolizovaná v pečeni, rovnako ako každý iný toxín a tiež alkohol.

Vzhľadom k tomu, že naša strava je silno zaťažovaná týmito zložkami, pečeň je neustále v procese detoxifikácie od týchto hlavných toxínov a tak mení fruktózu na tuk.

Mnoho popredných vedcov verí, že fruktóza je jedným z hlavných toxínov zodpovedných za väčšinu závažných ochorení vrátane rakoviny, srdcových chorôb, diabetu typu II a je hlavnou príčinou obezity v súčasnej západnej civilizácii.

Dr. Robert H. Lustig z oddelenia pediatrickej endokrinológie uvádza, že „fruktóza je jed, rovnako ako alkohol“, s jediným rozdielom, že alkohol je spracovávaný v mozgu (dôvod, prečo sa človek opije) a fruktóza je spracovaná len  v pečeni a preto sú jej dlhodobé účinky totožné s alkoholom.

Kým fruktóza je prítomná vo všetkých druhoch ovocia, nie je to ani zďaleka také množstvo aké je obsiahnuté v spracovaných potravinách a nealkoholických nápojoch. Vyžadovalo by si to bláznivé množstvo spotreby ovocia, aby sa dosiahlo nebezpečné množstvo úrovne fruktózy v našom tele.

Navyše prirodzený prijem fruktózy poskytuje skvelý zdroj dôležitých vitamínov, enzýmov a antioxidantov, ktoré naše telo potrebuje na dennej báze, aby fungovalo správne a organizmus sa detoxikoval.

Záver

Ak trpíte nejakým zdravotným problémom alebo sa len chcete správne starať o svoje telo, našou radou ostáva, aby ste vždy poriadne zhodnotili čo denne konzumujete, čo môže byť príčinou zhoršovania vašeho zdravotného stavu a aby ste nahradili nevhodné jedlo vyváženou výživnou stravou bez toxických chemikálií.

Z dlhoročných skúseniesti vieme, že mnoho ľudí, pri troške dobrej vôle a sebadisciplíny dokázalo správnou stravo a celkovým životným štýlom vyriesiť svoj zdravotný problém a vyliečiť sa!


Zdroj

Alert Medical

 

 

 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky