Progesterón a zmenšovanie mužského poprsia a prostaty

malehormonesMožno si pamätáte z biológie, že progestrón je dôležitý ženský hormón. Je známy predovšetkým pre svoju úlohu počas tehotenstva. Čo vám možno ušlo je, čo má „tehotenský“ hormón spoločné s mužmi?

Dalo by sa povedať, že progesterón robí muža mužným už len tým, že zabezpečí otehotnenie ženy. Väčšina štúdií naznačuje, že progesterón má u mužov podobný účinok ako mužský pohlavný hormón – testosteŕon. Oba tieto hormóny zvyšujú libido, zlepšujú náladu, pomáhajú udžiavať telesnú hmotnosť, zvyšujú svalovú hmotu, dodávajú viac energie, spôsobujú silnejšie kosti, erekciu a celý rad ďalších zdravotných prínosov. Progesterón tiež zvyšuje hladinu testosterónu v tele a zvyšuje jeho účinky. Súčasne znižuje, alebo skôr reguluje estrogén a pôsobí proti jeho negatívnym účinkom, ak ho je príliš veľa.

Niet teda divu, že progesterón môže hrať dôležitú úlohu napríklad aj pri zmenšovaní mužského poprsia a prostaty.

Ako môže progesterón napomôcť k tomuto stavu?

Úloha progesterónu bola vždy u mužov veľmi podceňovaná. Väčšina vedeckých štúdií sa zameriava na jeho účinky u žien. V závislosti na fáze menštruačnéo cyklu u žien, muži môžu mať v tele tiež vysokú hladinu progesterónu. Je to len nedávno, čo sa vedci začali viac zaujímať o jeho dôležitosť u mužov. Pokiaľ ide o určenie mužnosti u mužov – telesný tuk, svalová hmota, libido, počet spermií, erekcia atď – najnovšie štúdie naznačujú, že progesterón je rovnako dôležitý ako estrogén a testosterón.

V skutočnosti je progesterón prekurzorom pre tieto dva hormóny (oba sú totiž z progesterónu vyrobené) a určuje ich hodnotu. Tam, kde chlapci/muži s mužským poprsím a so zväčšenou prostatou majú vysokú hladinu estrogénu/alebo nízku hladinu testosterónu, progesterón len čiastočne znižuje hladinu estrogénu a zvyšuje hladinu testosterónu.

Progesterón pracuje s testosterónom

Progesterón má veľký vplyv na naše telo. Štúdie naznačujú, že progesterón je svojou funkciou veľmi podobný testosterónu a býva tiež nazývaný druhý mužský pohlavný hormón. V práci publikovanej v knihe Hidden Structure of Interaction, vedci zistili, že hladina progesterónu a testosterónu stúpajú a klesajú v závisloti od týždenných a mesačných cyklov a v reakcii na sexuálnu aktivitu u mužov.

Progesterón je tiež najúčinnejší známy inhibítor enzýmu 5-alfa-reduktázy, ktorá premieňa testosterón na dihydrotestosterón (DHT). DHT je známou príčinou mužského typu plešatenia, hyperlázie a rakoviny prostaty. Tým, že blokuje 5-alfa-reduktázu, podporuje zvyšovanie testosterónu, a tým pôsobí proti estrogénu rôznymi nechanizmami. Jedným z nich je podpora oxidačných ciest prostredníctvom metabolizmu. Tým zabraňuje premene na oveľa slabšiu formu estrogénu nazývaného estrón a spôsobuje premenu na známy estradiol.

Tak, ako testosterón aj progesterón znižujú estrogénom riadené rakoviny, ako je rakovina prostaty u mužov a rakovina endometria u žien.

U mužov sa vekom hladina testosterónu znižuje, zatiaľ čo estrogén sa zvyšuje. Vtedy dochádza k estrogénovej dominancii, kedy muži nie sú chránení testosterónom ani progesterónom. Medzi nespočetné množstvo rôzych problémov vyvolané týmto nežiadúcim stavom patrí gynekomastia (mužské poprsie). Veľa pozornosti sa venuje pomeru E:T (estrogén X testosterón), ktorá by sa však mala upriamiť skôr na pomer E:T:P (estrogén X testosterón X progesterón).

 

Problémy pri estrogénovej dominancii

  • Gynekomastia (zväčšené prsia u mužov) a tvrdosť pŕs
  • Prebytočné ukladanie tuku a ťažkosti s jeho zbavením sa, najmä v oblasti brucha a hrude
  • Vypadávanie vlasov až plešatenie
  • Bunkové zmeny vedúce k rakovine, najmä rakovine prostaty a prsníkov
  • Zväčšená prostata a jej zápaly
  • Časté močenie, najmä v noci
  • Srdcové ochorenia, najmä angíny a infarkty
  • Depresia a únava
  • Znížené libido
  • Erektílna dysfunkcia

 

Výsady dostatku progesterónu

  • Efektívne zužitkovanie tukov
  • Zvýšená svalová hmota
  • Ochrana proti rakovine prostaty a rakovine prsníkov (ich výskyt u mužov stále rastie)
  • Zvýšené libido
  • Upravuje erektílnu disfunkciu podobne, ako Viagra – zvyšovaním tvorby kysličníka dusnatého
  • Upravuje hladiny cukru
  • Úpravuje hladiny hormónov štítnej žľazy
  • Stimuluje tvorbu kostnej hmoty
  • Podporuje funkcie mozgu a má antidepresívne účinky
  • Zlepšuje akné a psoriázu
  • Znižuje bolesti svalov a má protizapálové účinky
  • Podporuje spánok

 

Ak má prirodný progesterón toľko výhod, prečo ho lekári pravidelne nepredpisujú svojim pacientom?

Progesterón je prírodná látka, nedá sa patentovať a predávať pod vysokými maržami. Preto sa farmaceutické spoločnosti nezaujímajú o jeho marketing a propagáciu a keďže lekári sú závislí predovetkým na farmaceutických výrobkoch a informáciách, nevedia o prírodnom progerteróne ani oni a teda ani pacienti.

Ako môžete použiť progesterón a zbaviť sa svojho poprsia a zmenšiť prostatu?

Ak máte problém s mužským poprsím a zväčšenou prostatou, mali by ste v prvom rade navštíviť svojho lekára, ktorý by mal vylúčiť možné zdravotné problémy. Ak sa žiadny konkrétny problém nenájde, vaše poprsie a zväčšená prostata je výsledkom nadmerného vystavovania sa estrogénom v životnom prostredí a v tomto prípade je hladina vašeho progesterónu nízka.

Ak si chcete byť istý, akú konkrétnu hladinu progesterónu máte, môžete si zabezpečiť testovaciu sadu, ktorá testuje tento hormón prostredníctvom slín.

Správna strava

O nasledovných látkach v potravinách je známe, že prirodzene obsahujú vysokú hladinu progesterónu, alebo podporujú jeho produkciu v tele.

Omega 3 mastné kyseliny: dobrým zdrojom je bio ľanový olej. Doporučená denná dávka je 15-75ml denne.

Zinok: medzi jeho prírodné zdroje patria sézamové semienka, surové tekvicové semienka, hrášok a Crimini huba. Nedostatok zinku sa vyskytuje najmä u ľudí, ktorí posiľujú alebo pravidelne cvičia. Preto je užívanie zinku u takýchto ľudí doporučené. Zinok zabraňuje tvorbe enzýmu aromatázy, čím sa zabraňuje premene testosterónu na estrogén a to môže napomôcť k rýchlejšimu zbaveniu sa nežiadúceho poprsia.

Vlašské orechy: len 30g denne znižuje riziko rakoviny prsníka.

Vitamín B6: ten sa nachádza v pečienke, fazuli, lieskových orechoch a gaštanoch.

Používanie prírodného progesterónu

Progesterón sa v podobe práškov a tabletiek veľmi zle vstrebáva. Musí prejsť gastrointestinálnym traktom a podstúpiť metabolizmus v pečeni. Ľahko sa vstrebáva kožou do krvi v podobe transdermálneho krému, čím sa stáva veľmi praktickým a efektívnym. Je úplne bezpečný a nemá žiadne známe vedľajšie účinky.

Aký typ progesterónového krémy voliť?

Určite si treba zvoliť prírodnú formu. Farmaceutické spoločnosti vyrábajú veľa jeho syntetických verzií nazývaných progestín. Pri nich sa ale veľmi rýchlo zistilo, že majú pomerne veľa nežiadúcich vedľajších účinkov.

Progesterón, ktorý by ste si mali kúpiť, musí obsahovať „USP progesterón“, kde USP je skratkou pre „Spojené štáty pharmacopia“, ktorá referuje na stupne a čistotu produktu. Vyberte si krém, ktorý obsahuje 400-500 mg progesterónu na 1 unc (30mg) a tento údaj sa jasne uvádza na etikete produktu.

Ako by ste mali krém použivať?

Ako radí odborník na progesterón Dr.John Lee, nemala by sa prekročiť denná dávka 8-10mg za deň, čo je asi jedna osmina čajovej lyžičky (0,6ml) za deň.

Krém si rozotrite na niektorú z týchto častí tela:

-hruď

-vnútorná stranka rúk

-vnútorná strana stehien

-brucho

Na kréme bude pravdepodobne uvedené denné dávkovanie vyššie spomenutých 0,6 ml za deň, ale majte na pamäti, že progesterónové krémy boli vymyslené pre ženy. Na začiatku bola totiž mylná predstava, že estrogén aj progesterón hrajú hlavnú úlohu len u žien, preto väčšina informácií, materiálov a liečba estrogénovej dominancie boli navrhnuté tak, aby vyhovovali ženám. Pretože práve ženy majú prirodzene vyššiu hladinu progesterónu v orgánoch ako muži, a preto si vyžadujú vyššiu dávku krému na dosiahnutie hormonálnej rovnováhy.

Ale nezabúdajte. Len preto, že sa ženám a ich estrogénovým prebytkom venuje všetka pozornosť, ešte neznamená, že rovnakým problémom nemôžete trpieť aj vy.

Ako dlho by ste mali používať progesterónový krém?

To záleží na úrovni vašeho progesterónu. Ak si spravíte test zo slín a zistíte, že je vaša hladina nízka, môžete pokračovať v používaní krému tak dlho, pokiaľ sa táto úroveň neupraví. Bolo by lepšie navštíviť svojho lekára a dohodnúť sa s ním na pravidelnej kontrole hladiny a poradiť sa s ním o dávkovaní krému, ktorý používate.

Ak si ale nechcete spraviť test zo slín, dajte krému šancu a zistite, či u vás funguje alebo nie. Mnohí z vás zaznamenali prínos už pri niekoľkých dňoch používania, zatiaľ čo pri iných mužoch bola zmena viditeľná neskôr. Ak máte pocit, že vám krém nepomáha ani po 3 mesiacoch, prestaňte ho používať a zamerajte sa na iný spôsob ako zmenšiť vaše poprsie. Ak vo vašom prípade krém funguje, stále by ste mali znížiť dávkovanie po 3 mesiacoch. Je v poriadku, ak budete používať krém aj naďalej, ale určite nechcete pokračovať v jeho používaní po zvyšok vašeho života. Mali by ste sa skôr spoliehať na zmenu životného štýlu.

Ak sa vaše poprsie vráti späť akonáhle prestanete používať krém, bude dobre navštíviť svojo lekára a znovu žiadať o hormonálny test.

Kde sa dozviete viac o progesteróne?

Dr. John Lee bol popredným odborníkom na progesterón a jeho prínos pre ľudský organizmus. Na jeho internetovej stránke sa nachádza zaujímavý článok o „Hormonálnej rovnováhe u mužov“: http://www.johnleemd.com/testosterone-booster-male-menopause.html

Väčšina jeho prác sa zameriava na prostatu, viac ako na gynekomastiu a mužské poprsie. Ale aj toto je pre vás ako aj pre mňa stále veľmi dôležité, pretože hormonálne zmeny, ktoré spôsobujú zväčšenie prostaty sú podobné tým, ktoré spôsobujú vývoj mužského poprsia.

Dávajte si však pozor

Progesterón môže byť úžasná vec. Pomohol veľa chlapcom/mužom, ale aj to, že niekedy nepomohol vôbec. Jediný spôsob ako zistiť, či bude fungovať pre vás, je skúsiť ho. Ak nie ste ale stále dostatočne presvedčení o jeho účinkoch, prečítajte si o ňom viac na internete. Nájdete veľmi málo, ak vôbec nejaké, stažnosti o jeho vedľajších účinkoch od ľudí, ktorí používajú kvalitný prírodný progesterón (tu, tu and tu).

Ak ho vyskúšate, počkajte aspoň 3 mesiace, kým uvidíte jeho účinok. Môžno spozorujete zmeny oveľa skôr, u niektorých ľudí zmena trvá dlhšie.

V poriadku, takže teraz varovanie…

Progesterón NENAHRÁDZA správne stravovanie, životný štýl a pravidelné cvičenie. Ak máte napríklad nadváhu, nič vám nepomôže viac ako schudnúť. Progesterón vám samozrejme môže pomôcť, ale musíte sa tiež správne stravovať a cvičiť. Ak máte mužské poprsie, budete musieť dodržiavať celý komplex, ktorý sa vzťahuje na všetky vaše hormonálne základne – nielen progesterón, ale aj na všetky môžné príčiny a zdroje vysokého estrogénu, nízku hladinu testosterónu a vysokú hladinu inzulínu.

Kedy progesterón NEBUDE fungovať?

Pokiaľ ide o zmenšenie poprsia a prostaty u mužov, progesterón je len 1 kúsok skladačky. Ak sa chcete byť v tomto úspešní, musíte sa zamerať na plný, komplexný program, a vyžaduje si to odhodlanosť a disciplínu. Progesterón môže skutočne urýchliť proces „liečby“, ak sa v rovnakom čase budete venovať správnej výžive, cvičeniu a zdravému životnému štýlu. Budete však plytvať vašimi peniazmi v prípade, ak bude progesterón jedinou vecou, ktorú budete používať a ktorej sa budete venovať, pretože to nie je zázračná pilulka, ako to možno niekto očakáva.

Zdroj

Chest sculpting

 


 

Iné články o progesteróne.

S láskou a vďakou pre stránku Vedomec preložila a upravila Mgr. Katka Sopúchová

Môj blog Coco di bella.

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Comments

  1. Silvia says:

    Kde je mozne si dat spravit test zo slin na zistenie hladiny hormonov, konkretne estrogenu a progesteronu..bezne sa robi len test z krvi

Vaše príspevky