Je vôbec jóga užitočná? Tri najnovšie výskumy

Indickí predkovia vedeli o prínosoch jógy pred viac ako 5000 rokmi. Moderní ľudia, konvenčná medicína a predovšetkým skeptici majú potrebu mať, aj čo sa týka jógy, vedecké dôkazy. Tu sú tri najnovšie.

Aj keď je známe, že obvyklá jóga má pozitívny účinok na krvný tlak, účinky tzv. horúcej jógy neboli doposiaľ vedecky dokázané.

Horúca jóga zahŕňa intenzívne cviky v teplej miestnosti so zvýšenou vlhkosťou.

Heart Association’s Hypertension 2019 Scientific Sessions predviedla výsledky, podľa ktorých dospelí praktizujúci horúcu jógu tri mesiace, mali nižší krvný tlak.

“Toto je dosť malá štúdia, avšak priniesla zaujímavé výsledky o ďalšom jedinečnom spôsobe ako znížiť krvný tlak bez liekov,” povedala prof. Stacy Hunter, Ph.D., autorka štúdie a asistujúca profesorka a vedúca vyskumného laboratória srdcovo-cievnej fiziológie texaskej štátnej univerzity.

Taktiež, nová analýza  na univerzite v Edinburgu, zverejnená v International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity, zistila pozoruhoný účinok jógy na starších ľudí.

Tuto výskumníci analyzovali 22 predošlých štúdií, ktoré sa zaoberali tým, ako jóga pôsobí na telesné i duševné zdravie ľudí starších ako 60 rokov.

Profesor Garry Tew z Northumbria’s Department of Sport, Exercise and Rehabilitation povedal,

“Jóga zo sebou prináša viaceré zdravotné prínosy, ako napríklad telesné posilnenie, húževnatosť, vyrovnanosť a celkovo prispieva k zvýšenej kvalite života, znižuje stres, úzkosti a depresie.“

A nakoniec, tiež najnovší výskum prednesený začiatkom septembra 2019  na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Paríži poukázal na to, že jóga môže zachrániť život pacientom, ktorí sa zotavujú z masívneho infarktu, keďže dýchacie a svalové cviky podporujú cirkuláciu posilňujú srdce.

Výskum zahrnul vzorku 2500 pacientov v prieehu piatich rokov.

Autor výskumu profesor Naresh Sen uzavrel, že pacienti, ktorí aspoň hodinu denne praktizovali dýchacie a jemné telesné cviky, mali až o 16 percent nižšie riziko poinfarktového úmrtia v priebehu piatich rokov.


Zdroje

American Heart Association – American Heart Association. “Temps up, blood pressures down in hot yoga study.” ScienceDaily. ScienceDaily, 5 September 2019. www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905161410.htm

News 18

 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky