Ako som s myasthéniou prirodzene porodila a porušila tým slovenské medicínske dogmy

Svedectvo mamičky s myasthéniou gravis (MG), ktorá sa rozhodla rodiť mimo Slovenska, keďže ju lekári nútili podstúpiť cisársky rez.

Dve čiarky na tehotenskom teste. Nasledovala neopísateľná radosť, azda aj úzkosť, prekvapenie, šok, láska k novému stvoreniu, tajné túžby… Tak ako každej tehotnej žene, aj vo mne sa toto všetko nahromadilo v momente, ako som pred rokom zistila, že čakám bábätko.

V tom čase som už mala myasthéniu pevne pod kontrolou, ako som to popísala v článku Ako som skoncovala s autoimunitnou chorobou – myasthenia gravis.

Imunosupresíva a Prednison som vysadila pred vyše 4 rokmi. Brala som už len sporadicky Mestinon. Vďaka zdravej strave, cvičeniu, obmedzovaniu sladkého a lepku, užívaniu viacerých vitamínových doplnkov, som mala telo pekne očistené. Bola som preto si istá, že sa niet čoho obávať. Ale predsa som sa trošku bála. Tehotenstvo je už aj pre zdravú ženu dosť veľká záťaž.

Ja osobne sa považujem za zdravú a vyliečenú. No v lekárskych kruhoch budem navždy opečiatkovaná ako „myasthénička“. Všade ma vždy len strašili o myasthénickej kríze, ktorá môže po pôrode nastať, atď. Ja som však od začiatku bola pozitívne naladená a vedela som, že to zvládnem. Že to zvládne moje telo. Tak, ako to zvládlo veľa myasthéničiek predomnou, aj po mne. Či už tu v Anglicku, doma na Slovensku, alebo inde vo svete. Problémom však je, že každá z týchto krajín a jej zdravotníctvo sa na tehotnú ženu s MG pozerajú inak!

Na začiatku tehotenstva som sa pohrávala s myšlienkou prísť odrodiť domov na Slovensko. Počas dovolenky doma, som bola na gynekologickej prehliadke, kde mi bolo rázne povedané, že musím rodiť cisárskym. Vôbec sa neprihliadalo na fakt, v akom momentálnom (podotýkam skvelom!) zdravotnom stave som a aj môžem byť tesne pred pôrodom a počas neho. Jednoducho som nemala šancu namietať a musela som to brať ako hotovú vec. O slobodnom informovanom rozhodnutí, ktoré lekári všade pacientovi na papieri deklarujú, som mohla akurát tak len snívať. Bolo mi úprené. Bola som v šoku. Je to predsa moje telo, moje dieťa, moje zdravie a nikto ma predsa nemôže donútiť rodiť cisárskym rezom proti mojej vôli. Alebo žeby mohol…? Na Slovensku žiaľ stále áno.

Keď som sa vrátila do Anglicka, začala som si čítať rôzne články, štúdie, rozprávala som sa s mnohými ženami, ktoré s MG bez problémov porodili, pýtala som sa ich na názor, skúsenosti, na všetko. A vtedy som sa rozhodla, že moje dieťa porodím tu, v Anglicku.

Hneď od samotného začiatku mi tunajší lekári odporúčali rodiť prirodzene. Je to vraj pre ženy s MG oveľa menšia záťaž a aj telo sa po takomto pôrode rýchlejšie zotavuje. Samozrejme, že by som sa nikdy vedome nebránila cisárskemu, keby to ohrozovalo môj alebo život môjho dieťaťa, ale rozhodla som sa to skúsiť prirodzene pokiaľ to bude v mojich silách.

Chcela som porodiť moje dieťa v krajine, kde má žena slobodu rozhodovania za každých okolností, kde NIE znamená NIE, kde lekár nespraví NIČ, čo si rodička nepraje, kde vyhovejú vo VŠETKOM na čo si len budúca mamička zmysli, kde môže žena pred počas aj po pôrode jesť na čo má chuť, kde môže mať počas pôrodu pri sebe 2 ľudí, kde príde matka po pôrode do bezprostredného kontaktu s novorodeniatkom, ktoré sa od nej nepohne ani na krok počas vyšetrení a rôznych meraní (s ktorými môže taktiež nesúhlasiť a odmietnúť ich!), kde si môže ponechať svoju placentu, ak o ňu má záujem, kde si čítajú pôrodný plán do posledného bodu a za každých okolností sa lekári, sestričky a pôrodné baby snažia podľa neho ísť. A toto je štandardný prístup bezplatného štátneho zdravotníctva (NHS). Nie, to nebola žiadna súkromná klinika, akoby si niekto mohol myslieť.

Nebudem a nechcem sa vyjadrovať o tom, ako to funguje doma na Slovensku alebo v iných krajinách. Píšem len o tom, čo som zažila ja a o možnostiach, ktoré ponúka rodiacim ženám a budúcim mamičkám Veľká Británia, kde je demokracia v oblasti prístupu k rodiacím matkam na veľmi vysokej úrovni.

Celé moje tehotenstvo prebiehalo bez komplikácii. Prvých pár dní tehotenstva som sa cítila slabšia, ale to hneď prešlo. Nemala som žiadne nevoľnosti, bláznivé chute, rozhádzané hormóny. Necítila som sa unavená ani malátna a pracovala som plný úväzok do 38 tt. Úprimne by som mohla povedať, že som sa začala cítiť „tehotná“ až okolo 6. mesiaca, keď na mne začalo byť vidno bruško. Celé tehotenstvo som užívala tehotenský mix vitamínov, D3, C a probiotiká a iné. Som presvedčená o tom, že hlavne toto a správna strava mali vplyv na to, ako skvele som sa celú dobu cítila. Naozaj som si tehotenstvo užívala.

Moje telo proste fičalo na vitamínoch a mineráloch, ktorých dostatok či nedostatok môže byť príčinou úspešného alebo komplikovaného  tehotenstva, či už matka trpí, alebo netrpí akoukoľvek chorobou.

Hlienová zátka mi odišla v piatok večer a prvé kontrakcie na mňa prišli v pondelok ráno, 2 dni po termíne. Môj pôrod bol dlhý (29 hodín). Rozhodla som sa pre epidurál a lekári bábätku museli pomôcť na svet kliešťami (nakoľko sa mu spomaľoval tep, čo ale nemalo s MG žiadny súvis) a utrpela som 2. stupeň natrhnutia. Nakoniec však na svet prišlo prirodzenou cestou nádherné dievčatko s váhou 3150 g a výškou 51 cm.

Maličkú som od začiatku chcela a MOHLA kojiť, ako sa aj stalo. Kojenie v mojom prípade trvalo však len 3 mesiace, ale jeho ukončenie nemalo s MG tiež nič spoločné. Ostali sme v nemocnici na pozorovaní 5 dní, počas ktorých sa nám venovali na 100%. Malá nemala žiadne novorodenecké myasthenické symptómy.

Dnes má naša dcérka 7 mesiacov a je to zdravé a šťastné bábätko. A ja som na Mestinon nesiahla už vyše roka.

Bola by som nesmierne šťastná, ak by tento článok dodal odvahu ženám, ktoré sú tehotné alebo plánujú otehotnieť. Či už s MG alebo bez nej. Viem, že nie vždy je možné presadiť si svoj názor a rozhodnutia, ale ak ide o pôrod a popôrodnú starostlivosť, pokúšajte sa o to do poslednej chvíľky. Hľadajte na to vhodného pôrodníka so srdcom a citom. Hovorte o tom, čo si želáte a ako si svoj pôrod predstavujete. Mať dieťa je dar a ja prajem každej jednej z vás, aby ste si ho dokázali a mohli naplno v dobrom užívať od prvého momentu ako príde na svet. A dúfam teda, že spôsob AKO príde na svet, bude TAK ako ste si to vysnívali práve VY!

Katka Sopúchová-Arva

 

 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky