Pani, ktorej osteoporóza nedovolila vziať do náručia vnúčatá, si ich teraz s radosťou užíva

Počet postihnutých osteoporózou stúpa a lieku na ňu vraj niet. Nie je to však žiadna záhadná choroba. Je len jasným a jediným výsledkom vážneho nedostatku živín v súčasnej strave. A náprava tohoto stavu, a teda aj osteoporózy, je celkom iste možná. Stačí trochu zdravého rozumu, odhodlanosti a trpezlivosti.

Mnohí tento jednoduchý fakt z akéhokoľvek dôvodu nedokážu, alebo možno nechcú pochopiť.

Najsmutnejšie na tom celom je ale zistenie, že ani sám lekár, ako zistíte z článku, nerozumie elementárnym princípom výživy a mechanizmu, akým jednotlivé výživové látky, ale aj ich vzájomná spolupráca, zabezpečujú vápenatenie kostí.

Je jasné, že lekár si nevie vysvetliť, ako je možné, že pri (podľa neho) obrovskej hladine vitamínu D v krvi, pacient napriek tomu nemá zvýšený vápnik. Zázrak? Žiaľ, podobné nezmysly typu „máte príliš veľa vitamínu D, zvápenatejú vám cievy, vápnik sa vám práve nalial do kostí, veľa vitamínu D vám môže odvápniť kosti“, čítame a počúvame až príliš často. Keby to nebolo také smutné, bolo by to na zasmiatie.

Ako vitamíny D, K2 a minerál horčík, spolu so správnou stravou bohatou na vápnik zabraňujú osteoporóze zdravým sedliackym rozumom pochopila pani Dominika a jej mama, ktorá roky čoraz viac trpela na dôsledky tejto zbytočnej choroby. Až tak, že nebola schopná vziať do náručia svoje milované vnúčence.

Obe sa po veľmi pozitívnych ohlasoch na zverejnený članok o tomto chlapcovi (ich syn a vnuk) rozhodli aj svoju skúsenosť s osteoporózou zdieľať s inými.

______________________

Dobrý deň pán Damián,

Je naozaj super, že sa dajú zdravotné problémy poriešiť aj inak ako chemicky.

Píšem túto skúsenosť, lebo najmä začiatky boli ťažké, lebo spočiatku je to dosť dlho hlavne o odvahe, keďže človek nepozná ani Vás a ani mechanizmy liečby, a ani či to, čo ktosi predáva, je naozaj to, čo predáva.

Dnes sa veľa ľudí obohacuje na nešťastí iných, a tak na začiatku možno neviete, čo čakať.

Preto, keď človek na začiatku všetko zvažuje, je veľmi dobré, keď si môže prečítať aj o skúsenosti iných. A aj preto som sa rozhodla napísať.

Neskôr je to už skôr o vytrvalosti a trpezlivosti nás ale i VÁS pri tých všetkých mailoch, ktoré dostávate…

…a na ktoré trpezlivo odpisujete.

Preto som rada, že môžem byť možno aspoň takto nápomocná.

Milí pán Damián i všetci členovia Kampane za pravdu nie len v medicíne.

Už niekoľko rokov nielenže sledujem Vaše stránky, ale sa i riadim mnohými Vašimi odporúčaniami a keď sa dá, tak ich posúvam i ďalej svojej rodine, kolegom či priateľom. Kto chce, ten si niečo z toho vezme, ale je veľa tých, ktorí tomu nedôverujú.

Po skúsenosti s našim synom by som sa rada s vami podelila s príbehom mojej mamky, ktorá sa rozhodla Vaše odporúčania vyskúšať.

Mamka už dlhšie trpela bolesťami chrbtice, rúk, nôh i kĺbov. Dôvody stále hľadala v bežných veciach ako únava z náročnejšej práce či časté nosenie vnúčat na rukách.

Dosť sa to zhoršovalo a tak teda uvažovala o návšteve lekára. V roku 2016 bola nakoniec na bežnej preventívnej prehliadke a odtiaľ ju odporučili k ortopédovi a na denzitometriu.

Nakoniec jej diagnostikovali veľmi silnú osteoporózu a nízku hladinu vitamínu D, 50 nmol/l (pozn. red. Najnovšie odporúčania expertov na vitamín D sú 225-250 nmol). To vysvetľovalo všetky tie bolesti. 

Dostala nejakú injekciu, ktorá jej mala pomôcť, ale opak bol pravdou. Veľmi ju potom rozbolela sánka, kĺby, tŕpli jej pery. V príbalovom letáku písali, že sa jej môže sánka až rozpadnúť a tak ďalšie injekcie odmietla.

V tom čase som písala s pánom Damiánom, ktorý mamke odporučil brať vitamín C, D, K2, magnézium, sezamové semienka a aktívny pohyb.

Bude to asi pre mnohých znieť neuveriteľné, ale už asi po týždni odo dňa, kedy tieto rady začala praktizovať, sa začala cítiť lepšie a bolesti boli postupne slabšie. 

V novembri 2017 mala hladinu  vitamínu D 175 nmol/l. To sa lekárovi zdalo priveľa, preto jej kázal vysadiť všetko, kde je vitamín D a vápnik. Po vysadení vitamínu D za nejaký čas ju znova začala viac bolieť chrbtica, ruky i nohy. Tak si dávala aspoň 1 kvapku vitamínu D a hneď cítila rozdiel a bolesti boli slabšie.

Prednedávnom bola znova na odbery, ale už má vitamín D cez 300 nmol/l. Vápnik má ale v norme (pozn. red. Samozrejme, že je vápnik v norme, keď pani spolu s vitamínom D užívala aj horčík a hlavne vitamín K2, ktoré spolu s vitamínom D regulujú celý proces vstrebávania vápnika a jeho ukladania sa tam, kam patrí).

Lekár sa obáva odvápňovania kostí pri takýchto hodnotách déčka. Tak sa má striktne vyvarovať jedla s obsahom vitamínu D a vápnika. 

Mamka tomu ale nerozumela a lekára sa pýtala, že keď vitamín D tak môže odvápňovať kosti, tak prečo sa teraz cíti ako 30 – ročná a predtým už nevedela poriadne ani chodiť.

Vravel, že jej asi vitamín D práve nalial vápnik do kostí. J (pozn.red. Toto je celkom iste najväčší blud, aký kedy sme za tie roky od lekára počuli).

To, či sa vápnik do kostí nalial alebo nie, zistia až koncom roka, keďže nárok na denzitometriu má pacient len raz za 2 roky. Tak to sa uvidí až potom. Fakt je ale ten, že mamka opäť vládze normálne fungovať i užívať si nosenie vnúčat. 

Preto by som sa Vám chcela veľmi pekne poďakovať za čas i ochotu, ktorú venujete Vašej z veľkej časti dobrovoľníckej práci vo Vašom voľnom čase a poskytujete cenné rady, ktoré pomáhajú. Prajeme Vám všetko dobré a mnohých ďalších spokojných čitateľov.

Vaša čitateľka Dominika s mamkou

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky