Pôrodníctvo ponúka starý produkt v novom obale. Odmietajte ho!

Chcete mať pekný a príjemný pôrod? Dožadujte sa ho!

Prednedávnom sme čítali o škandáloch o podradných potravinách dovážaných na Slovensko a do iných krajín východnej Európy. Čo sa týka pôrodníctva, je to podobne. Pôrodníci ponúkajú podradné produkty oproti vyspelejším štátom.

Ženy vo vyspelých krajinách majú možnosť rodiť v prijemnom prostredí, bez bolesti a predsa prirodzene, bez zbytočných zásahov lekárov. Ženy na Slovensku rodia podľa zaužívanej propagandy, čí marketingu strachu – neprirodzene, na pôrodnom stole, obkolesené zbytočným zdravotníckym personálom, často bez známky vľúdnosti, v bolestiach, alebo prinajlepšom nadopované liekmi proti bolesti a prinajhoršom cisárskym rezom.

Prinášame vám skúsenosť mladej mamičky, ktorá prednedávnom porodila babätko v tzv. Baby Friendly Hospital (BFH) na Slovensku. Dostala však produkt po dobe spotreby, zabalený v krásnom obale.


Milý Vedomec. Prečítala som si všetky clanky o porodoch na vašej zaujímavej stránke. Čítala som aj ten Baby-friendly nemocnice existujú na Slovensku zatiaľ len na papieri. Realita je úplne iná.

To ma podnietilo k tomu, aby som Vám napísala. Keďže je moja skúsenosť veľmi podobná, ako o nej píše mamička v tom článku, chcela by som sa len opýtať, čo s tým, ako to funguje a aké to je celé zlé pre mamičky, babätká, máme, alebo majú čakajúce mamičky robiť. Je to totiž úplne neférové a smutné. Úplne klamstvo a zavádzanie.

Okrem toho, že sa istá nemocnica označuje za Baby Friendly Hospital (BFH, slov. Pôrodnica, ktorá je prívetivá pre novorodencov, mamičky a rešpektuje ich práva a priania ohľadne pôrodov), na mojom pôrode, (ALE AJ NA PORODOCH INÝCH MAMIČIEK, čo tam so mnou boli, nebolo “Baby Friendly” takmer nič. Meno nemocnice neuvádzajte, veď aj tak je to jedno, lebo viem od iných mamičiek, že to nie je o nič lepšie takmer v žiadnej pôrodnici.

Podpísanie krásneho protokolu o pôrode – to bolo asi všetko, čo súviselo s “Baby Friendly”. Po tom sa už ale pôrodnica zdegradovala na úplne bežnú. Nasledoval odmeraný prístup, bežné rozkazovanie, prikazovanie, zakazovanie, chladný prístup lekárov (iný personal bol však celkom milý, ale bolo jasné, že sú pod kontrolou lekárky), infúzia na vyvolanie pôrodu bez akýchkoľvek otázok a úplne samozrejme nastrihnutie. Moju dcérku som mala na sebe maximálne 10 minút. Samozrejme až po tom, ako ju celú ponaťahovali, umyli, odvážili a neviemčo – niečo, čo som vôbec nechcela a jasne som to uviedla do protokolu spolu s odôvodnením.

Ja som inak veľmi pozitívny človek. Napriek tomu mi bolo a je do plaču len čo si na to všetko spomeniem. Žiadny rešpekt, úcta voči mne a iným matkám. Keby som rodila doma, bez všetkých tých bezohľadných a namyslených ľudí, asi by som urobila lepšie, aj keby som mala rodiť úplne sama.

Povedzte, kedy sa toto vsetko zmeni? Kedy to bude tak, ako píšete, že by pôrody mali byť prirodzené a že by to mal byť pekný zážitok pre matku, dieťa, otca a okolie?

Danka (meno si priala písateľka zmeniť)


Milá Danka,

Ďakujem Vám za email a mrzí ma, že Vás pôrodnica, ktorá má certifikát BFH, sklamala. Je zrejmé, že vám ponúkli starý produkt zabalený v novom obale.

Žiaľ aj zdravotníctvo funguje ako obchod. Platí tu pravidlo dopytu a ponuky. V hre sú často peniaze, ale aj prestíž či neschopnosť priznať doterajšie zlyhanie.

Slovenské pôrodníctvo ponúka zastaralé spôsoby pôrodov, lebo tie sú najviac ekonomicky ale aj profesionálne výhodné. Zbieranie bodov z nepotrebných zásahov počas pôrodov, podávanie nepotrebných liečív proti bolesti alebo na vyvolanie pôrodu a pod., ktoré nie sú podľa najnovších výskumov potrebné, ale sú lukratívnym tovarom. Veda – neveda, týchto vecí sa lekári, a tí, čo lieky dodávajú, len tak ľahko nevzdajú.

Napriek tomu, že mladí lekári a medici proklamujú takzvanú „Evidence Based Medicine“, teda medicínu založenú na dôkazoch, starí odborníci pôrodníci za svet nemienia zmeniť svoj prístup a priznať, že niečo mohli celé roky robiť nesprávne. Je to ľudská pýcha a ješitnosť. Samozrejme, česť niektorým výnimkám. Na obzore je však svetlo v podobe mladších lekárov, do ktorých vkladame čiastočnú nádej. Zatiaľ sú však mohí títo lekári stále pod vplyvom a kontrolou tých zadubených.

Máme tu teda zastaralý produkt. Budú ho ponúkať dovtedy, pokiaľ bude u väčšiny žien naďalej nezáujem o zmenu, teda o nový produkt, ktorý skutočne existuje. To vieme, lebo s takýmto novým produktom v pôrodníctve naša Kampaň za pravdu nielen v medicíne aj denne pracuje.

Lepšie podmienky v pôrodníctve a práva žien žiaľ neprídu automaticky. Veď napríklad v Anglicku si práva žien pri pôrode vydobýjali dlhé roky. Boli to samotné ženy, spolu s pôrodnými asistentkami, ktoré dlhé roky bojovali za to, aby mohli anglické ženy rodiť dôstojne a presadili fakt, že pôrod nie je choroba, pre ktorú musí byť žena hospitalizovaná.

V susednom Maďarsku o práve žien na súkromie a na pôrod doma, ako aj na právo na spôsob pôrodu rozhodoval v decembri 2010 Európsky súd pre ľudské prava v prípade Ternovszky vs Hungary, pričom súd dal za pravdu čakajúcej mamičke a to vo všetkých bodoch. Napriek tomu veľmi známa zástankyňa pôrodov v domácnosti, Dr Agnes Gereb je maďarskými úradmi dlhodobo prenasledovaná – len preto, lebo podporovala pôrodné asistentky v ich autonómii a taktiež presadzovala pôrody mimo nemocníc.

Akonáhle bude zo strany žien dopyt po zmene, a budú odmietať súčasný, stále totalitný zastaralý pôrodnícky systém – produkt po záruke, ktorý im pôrodnícky obchod ponúka, veľmi rýchlo sa vyskytnú ponuky nových pôrodných produktov a budeme svedkami skutočnych Baby Griendly špitálov, nie tých súčasných, pseodu-baby friendlych. Dnešne BFH – to je len zastaralý produkt zabalený v krásnom novom obale.

Nové BFH už vlastne ani nemocnicami nebudú, ale bude to nový pôrodnícky systém – kombinácia nemocníc (pre skutočne rizikové pôrody) s vľúdnym personálom, pôrodných centier v blízkosti nemocníc, a možnosťou domácich pôrodov s napojením na pôrodný personál v prípade potreby. Takýto systém je víziou, alebo novým produktom, ktorého ponuka záleži predovšetkým od čakajúcich mamičiek, ktoré si zaslúžia niečo lepšie, ako to, čo tu máme teraz.

A zložením tohoto vylepšeného produktu musia byť okrem spomínanej možnosti rodiť doma,  aj možnosť úplne prirodzených pôrodov (nie pseudo-prirodzených, ako ich poznáme teraz), rešpektovanie práv a želaní mamičiek vyjadrených v pôrodnom pláne, rešpektovanie, že mamička je zákazníkom a pánom svojho vlastného pôrodu a sama, nie lekár, o ňom, na základe správnych a objektívnych informácii rozhoduje.

Základným uvedomením by ale malo byť poznanie, že spôsob a kvalita pôrodu má vplyv nielen na matku, dieťa a jeho bezprostredné okolie, ale z dlhodobého hľadiska na celú spoločnosť.

Mgr. Denise Hrnčiarová, Cert Acc (Open)

Autorka je dulou, certifikovaným spracovateľom placenty a aktívne sa zúčastňuje na stretnutiach s Dr Michelom Odentom a jeho spoluracovníkmi. V súčasnosti sa vzdeláva v oblasti hypnopôrodu.

Iné články o pôrodoch

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky