Vo veku takmer 114 rokov si chce otvoriť reštauráciu!

lapalloPod pojmom „vysoký vek“ si každý predstaví iné číslo. Pokiaľ niektorí za dlhovekosť považujú deväťdesiatku, iným sa aj sedemdesiatka zdá veľa. Podobné rozdiely sú aj v predstavách, čoho by mal byť taký sedemdesiatník či osemdesiatník schopný. Málo nie je ani takých, ktorí si ľudí vo vysokom veku predstavujú ako chorých, chromých, bezvládnych a senilných.

Za dôvod dlhovekosti sa považujú mnohé faktory, od zdravého životného štýlu, stresu a prostredia, cez štastie až po genetiku. Genetikou sa ohradzujú skôr tí, ktorí príliš veľa percent zdravému jedlu nedávajú. Pozrime sa v krátkosti na tých, ktorí nám majú z praktického hľadiska o dlhovekosti najviac čo povedať.

Včera, 1 apríla vo veku 117 rokov v Japonsku zomrela oficiálne najstaršia žena na svete. Narodila sa v Osake 5 marca 1898 a do Guinessovej knihy rekordov sa zapísala v roku 2013

Podľa The Mirror bola Misao Okawa vďačná za dlhý život tomu, že jedla sushi (známy vysokym obsahom jódu), každodennému osemhodinovému spánku a dostatočnemu oddychu.

Christian Mortensen, ktorý zomrel vo veku 115 rokov pre The New York Times povedal, že k dlhovekosti mu pomohol dostatočny denny prijem vody, žiadny alkohol, pozitívny prístup a častý spev.

Jiroemon Kimura zomrel v roku 2013 ako 116 ročný. Jeho receptom na dlhovekosť bolo “jesť málo, žiť dlho”. Často tiež zvykol poznamenať,  že “slnku nadomnou vďačím za to, že toľko žijem. Oddávna často zdvíham zrak k nebu”.

122 ročná Jeanne Calment, ktorá zomrela v roku 1997 vdačila dlhovekosti strave bohatej na olivový olej, troške portského vína denne a humoru.

Bernice Madigan sa dožila 115 rokov a svet opustila 3 januára 2015. Podľa nej jej k dlhému veku pomohlo vyhybanie sa stresu a denná lyžička dobrého domáceho medu.

Susannah Mushuatt Jones z New Yorku, ktorá má 115 rokov a stále žije, si myslí, že za jej dlhovekosťou je dostatočný denný spánok.

Sarah Knauss zomrela v roku 1999 ako 119 ročná a podľa jej rodiny, bola stále veľmi vyrovnaná a nič ju nevedelo vytočiť.

116 ročná Gertruda Weaver z USA zomrela 7 apríla 2015 a za dlhovekosť vďačí svojej silnej viere a tomu, že je odjakživa láskavá k ľuďom a tomu, že k nim bola vždy taká, ako chcela, aby aj oni boli voči nej.

Besse Cooper z USA, ktorá zomrela v roku 2012 vo veku 116 rokov, pre Knihu Guinessových rekordov povedala, že ju príliš netrápi, čo sa kde deje a to, že je zdravo.

Bernardo LaPallo

Je zvláštne, že v súvislosti s dlhovekosťou média menej spomínajú meno Bernardo LaPallo. Doposiaľ spomenuté osoby si dlhovekosť nikdy neplánovali, naproti LaPallovi, ktorý si ju plánoval odmalička. Jeho otec, lekár, ktorý sa sám dožil úctyhodného veku 99 rokov, mu zanechal konkrétne rady, ako zdravo a dlho žiť. Ten jeho rady prísne avšak s radosťou dodržiaval. V súčasnosti ťahá na 114 rokov a okrem mnohých stretnutí a prednášok si plánuje otvoriť malú tzv. vitariánsku (angl. raw food, slov. surová strava) reštauráciu!

LaPallo pije len čistú vodu a škoricový čaj a na raňajky má zelený džús. Je prevážne ovocie a zeleninu a striedmo orechoviny a semená. Dvakrát týždenne si dopraje varenú rybu.

Ráno nevynechá 2 míľovú prechádzku v prírode a naboso.

Na kožu používa výlučne bio a za studena lisovaný olivový olej. Tvrdí, že napriek pokročilej starobe ju má ako dieťa.

Celý život bol prominentným kuchárom v prominentných reštauráciách v New Yorku a na výletných lodiach a bol schopný variť bez toho, aby ochutnával jedlo.

Narodil sa v Brazílii a dlhovekosti sa teší napriek tomu, že od piatich do deväťdesiatich rokoch žil v New Yorku, teda nie v najzdravšom prostredí.

LaPallov syn jeho odporúčania nenasledoval a zomrel v roku 2008, podľa LaPalla „žiaľ v relatívne veľmi mladom veku“, 77 rokov.

Vo veku 107 rokov spoluvydal knihu Age less, live more (slov. Stárnime pomalšie, žijme dlhšie) a v januári 2014, vo veku 113 rokov vydal knihu Beyond 100 – how to live well into your second century (slov. Po stovke – ako žiť zdravo aj na začiatku dvestoročnice).

LaPalo je svedectvom toho, ako jednoduchý život (viac) v súlade s prírodou vplýva na zdravie a dlhovekosť. Môžeme len špekulovať (niektorí horlivci tento termín obracajú na slovo konšpirácia) o tom, prečo jeho osoba nie je medializovaná a prečo je tomu tak, si može každý domyslieť sám.

Keď sa pozrieme na ľudí, ktorí sa dožili dlhého veku, objavíme niekoľko spoločných znakov dlhovekosti. Pozitívne myslenie, pokoj, viera, zásadovosť alebo princípy, zdravé jedlo, vyhýbanie sa industriálne spracovanému jedlu a vo všeobecnosti jednoduchý život viacej spojený s prirodou.

Iste, veda skúsenosti týchto ľudí vôbec neberie do úvahy, keďže podľa nej ide len o anekdotálne (osobné svedectvá) dôkazy, ktoré vlastne ani dôkazmi nie sú. Ide vraj len o názory. Stránka Vedomec Vám ale ponúka a bude ponúkať mnohé vedou overené dôkazy o tom, čo a ako zdravému a dlhému životu prispieva, alebo ho naopak robí mizerným.

Naspäť na hlavnú stránku

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky