Probiotiká sú dôležité aj pri helikobakterovi a refluxe – pálení záhy

Mnohí si myslia, že probiotiká sú prospešné len po užívaní antibiotík a ako pomoc proti premnoženiu plesňových infekcii. No okrem tohoto a ich významného vplyvu na imunitu a teda na celkové zdravie, sú veľmi nápomocné aj pri prevencii a liečbe helikobaktera a refluxu – ľudovo nazývaným pálenie záhy.

Probiotiká v modernej strave chýbajú – to je neodškriepiteľný fakt. Známe je aj to, že významnou súčasťou imunitného systému su epiteliálne bunky výstelkového tkaniva na vnútornom povrchu tenkého čreva. Tie pre svoje riadne fungovanie musia byť zdravé a preto aby zdravé boli, potrebujú optimálnu žalúdočno-črevnú mikroflóru (mikrobakteriálna rovnováha – inak symbióza). A práve tu probiotiká, ktoré v dnešnej strave skuro úplne chýbajú, zohrávajú zásadnú úlohu.

Nebudeme dopodrobna opisovať celú vedu o probiotikách, lebo na to nie je priestor v tomto článku, ba nestačilo by na to ani desať podobných článkov. Prejdeme k meritu veci a teda k najnovším poznatkom.

Meta-analýza (najvyšší stupeň výskumu) 40. štúdií s celkovým počtom takmer 9000 pacientov, publikovaná v roku 2019 v známom odbornom časopise Medicine zistila, že probiotiká pomáhajú k odstráneniu baktérie Helicobacterium Pylori a znížili nepríjemné vedľajšie účinky konvenčnej liečby (zvyčajná kombinácia liekov na zníženie žalúdočnej kyseliny a dvoch-troch antibiotík – tie ničia probiotiká v črevách).

Helikobaktériové infekcie sú hlavným dôvodom vzniku žalúdočných vredov, chronického zápalu žalúdka a jeho rakoviny a iných ochorení.

Žalúdočno-črevný reflux (GERD) je tiež problémom, ktorý spôsobuje celý rad ďalších ochorení, predovšetkým však rakovinu pažeráka.

V tomto prípade štúdia na najvyššej úrovni, zverejnená v žurnáli Nutrients v januári 2020 zistila, že podávanie probiotík počas 12. týždňov výrazne uľavilo všetky symptómy spojené s refluxom.

Aj keď reflux vôbec neznamená, že pacient má veľa žalúdočnej kyseliny (opak je často pravdou) je zvyčajne liečený liekmi na jej zníženie, čo má tiež svoje, často vážne následky, najmä pri dlhodobom užívaní týchto liekov.

Tieto lieky znižujú žaludočnú kyselinu, ktorá je veľmi dôležitá a nepostrádateľná pre zdravie človeka, keďže bez nej nemôže existovať riadne trávenie potravy. Žalúdočná kyselina sa takisto podieľa na základných imunitných funkciách a pri očisťovaní tela.

Preto dlhodobým riešením by nikdy nemali byť lieky na zníženie potrebnej žalúdočnej kyseliny, ale probiotiká, enzýmy  a iné výživové prvky, ktoré pomáhajú nastoliť zdravé a efektívne trávenie a, ruka v ruke s trávením, aj imunitu.


Zdroje

  1. Antunes C et al. “Gastroesophageal Reflux Disease.” StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 May 5.
  2. O’Connor JH. Aliment Pharmacol Ther. 1999 Feb;13(2):117-27.
  3. Lanas-Gimeno A et al. Expert Opin Drug Saf. 2019 Nov;18(11):1043-1053.

 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky