Vitamín C je účinný pri pooperačných bolestiach a pri rakovine

Vitamín C zďaleka neudržiava v dobrej forme len náš imunitný system. Existuje mnoho zdravotných problémov, pri ktorých nájde svoje osobitné využitie. Jedným z nich su bolesti.

Choroba skorbut, ktorá je spôsobená nedostatkom vitamínu C, je charakterizovaná muskuloskeletálnou bolesťou a epidemiologické výskumy naznačujú súvislosť medzi nedostatkom  vitamínu C a bolesťou chrbtice.

Zhromaždené dôkazy naznačujú, že podávanie vitamínu C môže vykazovať analgetické vlastnosti za.

Výskyt nedostatku vitamínu C je vysoký v rôznych skupinách pacientov, ako sú chirurgické / traumatické, infekčné choroby a pacienti s rakovinou.

Niekoľko nedávnych klinických štúdií ukázalo, že podávanie vitamínu C pacientom so syndrómom chronickej regionálnej bolesti zmierňuje ich príznaky.

Akútna herpetická a postherpetická neuralgia sa tiež znižuje pri podávaní vysokých dávok vitamínu C.

Okrem toho sa pri vysokej dávke vitamínu C znižuje bolesť spojená s rakovinou, čo prispieva k zvýšeniu kvality života pacienta.

Už skôr bolo dokázané,  že pacienti s chirurgickým a rakovinovým ochorením, ktorým bol podávaný vysokodávkový vitamín C, potrebujú menšie dávky opioidných liekov od bolesti (ako napríklad morfín).

Celkovo sa teda vitamín C javí ako bezpečná a účinná doplnková liečba pre akútnu a chronickú úľavu od bolesti u konkrétnych skupín pacientov.

Iné články o vitamíne C



Zdroj

https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-017-1179-7

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky