Nedostatok vitamínu E je úzko spojený s neplodnosťou, zistili vedci

Výskumníci prvýkrát vysvetlili, aký vplyv má nízka hladina vitamínu E na neurologické poškodenie embria, neschopnosť jeho vývinu a nakoniec jeho úhynu – čo je jedným z dôvodov spontánného potratu.

Výskum bol zverejnený Oregonskou štátnou univerzitou vo Free Radical Biology and Medicine. Je odpoveďou na niektoré otázky o biologickej aktivite vitamínu E, ktoré boli neodpovedané už od roku 1922, keď bol vitamín E objavený a odkedy sa aj predpokladalo, že sa môže podieľať na prevencii mortality embria.

Je teda jasné, aký dôležitý je tento vitamín pre ženy, ktoré planujú otehotnieť, alebo otehotneli, tvrdia autori.

Podľa nich nedostatok vitamínu E spôsobuje ochudobňovanie tela o základné mastné kyseliny, obzvlášť však o Omega 3, ktorý je veľmi dôležitý najmä (a nielen) pre budovanie nervového systému v prvých týždňoch tehotenstva.

Pri nedostatku Omega 3 sa bunky, pri ich snahe prežiť, sústredia na glukózu, o ktorú je potom embrio ochudobnené. Dodávanie glukózy môže do istej miery spôsobené škody napraviť, ale mnohé deformácie ostávajú.

V štúdii nedostatok vitamínu E spôsobil až 70-80 percentné odumierani embria!

“Vitamín E má mnohé biologické úlohy a jedna z nich je antioxidačná. Keď embrio rastie, hlavná úloha vitamínu E ako antioxidantu je ochraňovať esenciálne mastné kyseliny, ktoré embriu dodávajú energiu. Ak táto chýba, embryonický mozog je doslova vyhladovaný z nedostatku energie a výživových látok a odumiera,”

napísala Maret Traber, profesorka z oddelenia verejného zdravia a humanitných vied a Ava Helen Pauling, profesorka na Linus Pauling Institute.

Iná študia z Bangladéšu už skôr zistila, že ženy s nízkou hladinou vitamínu D trpeli dvojnásobným výskytom spontanného potratu.

Prieskumy naznačujú, že až 96 percent žien v západnom svete trpí nedostatkom vitamínu E, varovala profesorka Margaret Traber.  Mladé ženy sú podľa nej na tom najhoršie, a najmä tie, ktoré sa vyhýbaním jedál s tukmi snažia udržať si líniu, avšak nenahradia nezdravé tuky zdravými – napríklad zo semien a orechovín.

Z naších skúsenosti za posledných 10 rokov vieme, ako má dodanie viacerých výživových látok a zmena životneho štýlu schopnosť ovplyvniť plodnosť, úspešné tehotenstvo a aj samotný pôrod.

O dôležitosti výživy pred otehotnením a vplyvom na neplodnosť sme písali v článku Špecialistka na neplodnosť pomohla tisícom ženám prirodzene otehotnieť.

Iné články o tehotenstve.

Odporúčame sa vyhýbať syntetickým vitamínom E, derivovaným z ropných produktov. Takýto vitamín E spôsobuje toxicitu.

 


Zdroj

McDougall et al. Lethal Dysregulation of Energy Metabolism During Embryonic Vitamin E Deficiency, Free Radical Biology and Medicine (2017). DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2017.01.020


 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky