TS: Plne očkovaných je 10% Slovákov. Deti za to nemôžu!

Malé deti, ktoré nie sú plne očkované, sú dlhodobo vykresľované ako hrozba pre verejné zdravie. Ministerstvo zdravotníctva SR ich chce dokonca segregovať z materských škôl. Niektorí ľudia tento zámer schvaľujú. Pritom nemajú predstavu, aký nabitý je dnešný očkovací program – keby sa ako kritérium uplatnil na všetkých rovnako, vylúčených by bolo 90% Slovákov a prakticky všetci dospelí.

Prostredníctvom médií sú nám dlhodobo podsúvané manipulatívne myšlienkové konštrukty, ktoré si laik môže poľahky vysvetliť nasledovne:

1, Zaočkovanosť na Slovensku bola dosiaľ vyše 95%, ale teraz ju narušili neočkované deti.

2, Iba zaočkovanosť vyše 95% je zárukou kolektívnej imunity a pri jej poklese dochádza k epidémiám.

V oboch bodoch však ide o lživú domnienku.

AKÁ JE ZAOČKOVANOSŤ?

Laikovi poľahky unikne, že zaočkovanosť sa v médiách vždy prezentuje vo vzťahu k aktuálnemu ročníku malých detí. Tá síce v Trenčianskom a Bratislavskom kraji poklesla takmer na 95%,[1] lenže populáciu a “kolektívnu imunitu” netvoria len deti, ale najmä dospelí, preto by nás mala zaujímať skôr celková zaočkovanosť obyvateľstva. Tá sa však verejnosti vôbec neprezentuje.

Naše občianske združenie analyzovalo verejne dostupné údaje o populácii Slovenska (INFOSTAT),[2] povinných očkovacích programoch (ÚVZ SR) a zaočkovanosti (WHO).[3]

Zaočkovanosť slovenskej populácie proti tomu-ktorému ochoreniu závisí najmä od roku zavedenia plošného očkovania. Očkovací program sa totiž v priebehu rokov neustále rozširoval, ale týkal sa prevažne len detí. Ľudia, narodení pred zavedením vakcíny, zaočkovaní zvyčajne neboli.

Výnimku tvorí najmä očkovanie proti tetanu a záškrtu, ktoré je povinné aj pre dospelých. Sú to jediné vakcíny, kde zaočkovanosť prekročila mýtických 95%. Paradoxne, práve tieto dve vakcíny však nie sú zárukou kolektívnej imunity, lebo sú určené len na prevenciu ťažkých komplikácií infekcie a nebránia šíreniu ochorenia. Túto schopnosť nemajú ani aktuálne používané vakcíny proti detskej obrne (poliomyelitíde) a čiernemu kašľu, ktorými je už zaočkovaná časť populácie.

ROVNAKÝ METER

Dnešné deti sa povinne očkujú proti 10-tim chorobám a ministerstvo zdravotníctva chce z materských škôl vylúčiť všetky deti, ktoré nie sú plne očkované z rozhodnutia rodičov.1

Ak by sme tieto kritériá aplikovali na všetkých rovnako, tak ich nespĺňa viac než 90% občanov Slovenska, a prakticky všetci dospelí, pretože týmito vakcínami v plnom rozsahu jednoducho neboli očkovaní. Dokonca, 55% obyvateľov nemá za sebou ani polovicu dnešných povinných očkovaní!

Pri osýpkach, mumpse, rubeole je to však skôr pozitívum, pretože neočkovaní dospelí majú doživotnú prirodzenú imunitu z prekonania ochorenia (najmä v detstve) a sú lepšími piliermi “kolektívnej imunity” než očkovaní, ktorých imunita sa časom rozplynie. Vírus sa nepýta na očkovací preukaz; ak existuje kolektívna imunita, potom nezávisí od podielu zaočkovaných, ale od podielu imúnnych. Časť zaočkovaných dospelých už nemá merateľnú hladinu protilátok, a práve tu je hlavná príčina epidémií.

OHROZUJÚ DETI ZAOČKOVANOSŤ?

Vo svetle týchto informácií vyzerá strašenie neočkovanými deťmi veľmi podivne. Sú tu milióny dospelých, ktorí nikdy neboli očkovaní v rozsahu dnešného povinného kalendára. S mnohými z nich sa dieťa denne stretáva, a to aj v rámci rodiny.

Naproti tomu, podľa MZ SR1 len 1700 detí ročne je z rozhodnutia rodičov neočkovaných MMR vakcínou a 1100-1200 detí ostatnými vakcínami. Na pozadí 5-miliónovej populácie ide o zanedbateľne malú časť. Ak započítame všetky neočkované deti do 10 rokov, stále tvoria len 2-3 promile populácie.

Prečo sa neustále riešia len malé deti, ktoré majú byť diskriminované v prístupe k vzdelaniu? Je to náhoda, alebo zámer? Sú deti ľahký terč, na ktorý sa dajú zhodiť neúspechy očkovacieho programu?

Opätovne žiadame médiá, aby o tejto citlivej problematike informovali objektívne. Zamlčovanie podstatných informácií iba prehlbuje nedôveru verejnosti k médiám i k zdravotnému systému.

Plné znenie analýzy bude zverejnené v časopise Dieťa 4-5/2019.

 

Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, o.z.

IČO: 42126835                                                                                    tlačová správa, 26.3.2019

 

Pre ďalšie informácie sa obráťte na: kontakt@rizikaockovania.sk

Zdroje:

[1]     MZ SR. Ochrana zdravia detí. Tlačové správy, 20.3.2019. http://www.health.gov.sk

[2]     Rozšírené tabuľky základných údajov SR. Výskumné demografické centrum INFOSTAT Bratislava. http://www.infostat.sk

[3]     WHO Immunization, Vaccines and Biologicals – Data, statistics and graphics – 4. Immunization coverage or administered doses. https://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/data/en/


Vazene damy, vazeni pani,

nase obcianske zdruzenie, Iniciativa pre uvedomenie si rizik ockovania,
vydalo tuto tlacovu spravu o analyze zaockovanosti slovenskej populacie,
ktora poukazuje na absurdnost navrhu ministerstva zdravotnictva o
segregacii niektorych neockovanych deti z materskych skol.

V pripade doplnujucich otazok nas nevahajte kontaktovat.

Iniciativa pre uvedomenie si rizik ockovania, o.z.

kontakt@rizikaockovania.sk

ICO: 42126835
DIC: 2022463267

Bankovy ucet (IBAN): SK5311000000002625070198

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Comments

  1. Dana says:

    K čomu bol dobrý tento článok? Myslím, že k zníženiu zaočkovania detí neprispeje, skôr naopak, príjmu sa opatrenia k výraznému zvýšeniu preočkovania dospelých!

Vaše príspevky