Deodoranty – súvislosť s rakovinou prsníka aj zlyhaním srdca

antiperspirantyMožno ste už počuli rôzne kontroverzné diskusie o tom, že deodoranty a antiperspiranty obsahujú hliník. Všetko, od rakoviny až po Alzheimerovú chorobu je mnohými výskumníkmi pripisované práve tejto látke. Ale kde je skutočná pravda? Vzniká mnoho otázok. Je len „náhoda“, že ženy majú v skutočnosti až osemkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka, najmä v blízkosti podpazušia? Aký deodorant je najlepšie používať?

Na trhu existuje nespočetné množstvo deodorantov, na ktorých sa uvádza, že sú „bez hliníka“, avšak stále obsahujú nejaké jeho formy, ktoré sú rovnako škodlivé pre naše zdravie. Navyše hliník nie je jedinou zložkou, na ktorú si treba dávať pozor. V antiperspirantoch a deodorantoch sa nachádzajú aj iné zložky, ktoré možu byť ešte nebezpečnejšie ako samotný hliník, ktorému sa snažíte vyhnúť.

Ako prvé uvedieme stručný prehľad o tom, prečo je hliník považovaný za nebezpečný a potom aj zoznam ďalších látok, ktoré tvoria zloženie antiperspirantov.

Hliník

Je bežnou súčasťou antiperspirantov a deodorantov, prítomný v mnohých ďalších formách akými sú chlorid hlinitý, chlorid heyahydrátu alebo aluminiumchlorhydrát. Bolo preukázané, že sa vstrebáva pokožkou priamo do krvi.

Produkty, ktoré obsahujú hliník boli spojené so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny prsníka v mnohých vedeckých štúdiách. V jednej konkrétnej štúdii bolo na vzorke 437 žien s diagnostikovanou rakovinou prsníka zistené, že u nich bola oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny už v rannom veku, kedy používali antiperspiranty často a to po dlhú dobu a najmä ak ich používali na podpazušie rovno po holení. Ďalšie štúdie preukázali významne vyššie hladiny hliníka prítomného v tkanive pacientiek s rakovinou prsníka.

Aj keď nebola však vykonaná žiadna dlhodobá a rozsiahlejšia štúdia, ktorá by dokázala, že aj relatívne malé množstvo hlíníka absorbovaného z deodorantov môže mať na svedomí vznik Alzheimerovej choroby, nadmerné množstvo hliníka bolo spojené s vyšším rizikom jej vzniku. Zatiaľ čo spojenie medzi tými dvoma prvkami je zrejmé, tento efekt ešte stále nie je celkom potvrdený.

Parabény

Sú to konzervačné látky, ktoré sa používajú v širokej škále rôznych produktov osobnej starostlivosti, vrátane už spomínaných antiperspirantov a deodorantov. Hlavné formy parabénov, ktoré sa používajú v sprejoch na podpazušie, sú metylparabén, propylparabén, etylparabén, butylparabén a iné. Tieto látky sú vedecky spojené so zvýšením rizikom vzniku rakoviny prsníka, pretože napodobňujú účinok hormónu estrogén (hormón, ktorého prebytok v tele bol spojený so zvýšeným rizikom prepuknutia aj rakoviny prsníka).

V iných štúdiách boli parabény spojené so zníženým počtom spermií a zvýšenou neplodnosťou u mužov.

Triclosan

Je prísada v mnohých produktoch, ako sú napríklad zubné pasty. Povôdne bol triclosan vyvinutý ako pesticíd, avšak už si našiel cestu aj k mnohým výrobkom osobnej hygieny. Je spájaný s rizikom vzniku ochorení srdca, srdcového zlyhania, problémami kostrového svalstva, poškodením funkcie svalov a rovnako rôznymi formami rakoviny.

Kokamid dietanolamín

Nachádza sa v rôznych produktoch, napríklad v šampónoch, ako posilňujúca a penu tvoriaca zložka. Je to zakázaná látka v Kalifornii pre jej karcinogénny účinok na organizmus.

Aké bezhlínikové deodoranty teda používať?

Toxické účinky chemických látok používaných pri výrobe väčšiny deodorantov a antiperspirantov sú nepopierateľné. V dlhodobom horizonte by mohli byť zodpovedné za veľké množstvo zdravotných problémov. Preto treba vyhľadávať ich prírodné varianty, čo je najbezpečnejšia možnosť.

Ako sme už spomínali, veľmi veľa antiperspirantov a deodorantov, ktoré majú na svojich obaloch nápis „bez hliníka“ obsahujú v skutočnosti zmes iných nebezpečných látok. Bez hliníkové produkty sa zvyčajne skladajú z inej formy hliníka známej ako kamenec amónny. Aj keď v skutočnosti neexistuje žiadny výskum dokazujúci bezpečnosť kamenca amónneho ako náhrady za genetickú zlúčeninu hliníka, je to bezpochyby forma hliníka, ktorá môže byť pre naše zdravie ešte nebezpečnejšia. Je potrebné vykonať viac výskumov zameraných na túto problematiku, pretože je tu veľká pravdepodobnosť, že by ste mohli jednu variantu produktu neustále nahrádzať inou, ešte toxickejšou. A práve z tohto dôvodu je nesmierne dôležité hladať produkt obsahujúci čo najväčšie množstvo prírodných ingrediencií (ako môžete vidieť nižšie) alebo si vyrobte váš vlastný deodorant z čisto prírodných zložiek.

Bezhliníkový deodorant a jeho zloženie Tu je návod ako si môžete doma vyrobiť bezhliníkový deodorant, ktorý bol preukázaný, že zabraňuje vzniku baktérií zodpovedných za telesný pach a neupcháva póry, ktoré z pokožky vylučujú pot. Toto zloženie bolo preukázané, že dodáva podpazušiu príjemnú vôňu po dobu až 3 dní a čo je najdôležitejšie, je netoxický!

  • 1 lyžička organického za studena lisovaného extra panenského kokosového oleja
  • ¼ lyžičky bezhliníkovej jedlej sódy
  • 1kv organického čajovníkového extraktu (dobrovoľné)
  • 1kv organického levanduľového oleja dobrovoľné)

Ak chcete, môžete dávku zdvojnásobiť a spraviť si celú tubu tohto deodorantu. Najlepšie je uchovávať ho v uzatvorenej nádobe a v relatívne chladnom prostredí. Môže byť umiestnený aj v chladničke, vtedy kokosový olej stvrdne a musí sa pred použitím nechať trochu rozpustiť v dlaniach. Čajovníkový a levanduľový olej dodajú antiperspirantu príjemnú vôňu. A ak sa vám zapáči, môžete ho použiť aj ako parfém, vodu po holení či si ním len tak potrieť oblečenie, ak sa chcete vyhnúť priamemu kontaktu s pokožkou.

Zdroj

Alert Medical

Súvisiace články


S láskou a vďakou pre stránku Vedomec preložila a upravila Mgr. Katka Sopúchová

Môj blog Coco di bella

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky