Vitamín C, interferón a imunita

CvitaminUž niekoľko rokov sa medicína snaží využiť industriálne vyrobený interferón na liečbu viacerých ochorení, najmä takzvaných autoimunitných, ako napríklad skleróza multiplex. Takáto liečba je finančne náročná a môže spôsobiť nezanedbateľné vedľajšie účinky.

Ľudské telo má v imunitnom obrannom systéme k dispozícii nespočetné páky, pomocou ktorých sa zbavuje infekcií. Všetky tieto páky však potrebujú vysoké dávky vitamínu C na to, aby bol zabezpečený optimálny chod – schopnosť ubrániť sa pred infekciami a efektívne sa ich zbaviť. Avšak človek, ako jediný cicavec oddávna trpí nedostatkom vitamínu C. Jednak stratil schopnosť ho v tele produkovať a taktiež si nemože jeho dostatok (minimálne 3000 mg deňne) zabezpečiť v potrave. Nevyhnutné je preto jeho dopĺňanie.

Prvá línia imunitnej obrany pozostáva z leukocytov – bielych krviniek. Tieto “hliadkujú” v krvnom systéme, hľadajú votrelé mikróby a pri ich nájdení ich zničia. Biele krvinky nevyhnutne potrebujé vitamín C na to, aby fungovali efektívne. Ďalším ochráncom je nedávnoobjavený glykoproteín interferón, produkcia ktorého sa pri invázii infekčnými mikróbmi automaticky zvyšuje. V štúdii publikovanej v nedávnom vydaní Medical World News (Správy zo sveta medicíny), výskumníci naniesli interferón 11. dobrovoľníkom na sliznicu nosa a vystavili ich ľudskému vírusu. Žiadnemu z nich sa neprejavila nádcha, pričom trom sa prejavili len jej počiatočné symptómy. Po podaní vírusu bez podania interferónu, ôsmym zo zúčastnenných sa prejavila akútna infekcia, u dvoch sa vyvinuli menšie symptómy a u jedného sa virus neprejavil vôbec.

Zatiaľ čo interferón sa čoraz viac propaguje ako nádejný liek, ostáva stále veľmi drahým a málo dostupným. Doktori Pauling a Stone trvajú na tom, že niet dôvodu využívať túto drahú látku, keďže omnoho lacnejšie, bezpečnejšie a efektívnejšie vysoké dávky vitamínu C dosahujú prinajmenšom rovnaké výsledky ako liečba interferónom. Dr. Stone taktiež poukazuje na fakt, že jednou z funkcii vitamínu C v tele je podpora výroby vlastného interferónu. Zvýšenie hladiny interferónu, ktorý je produktom tela človeka, môže byť ľahko dosiahnutá zvýšením vitamínu C. Je to ďalši dôkaz toho, že biológia nášho tela je perfektnou továrňnou vlastných liekov proti mnohým ochoreniam, ak sa pravdaže tejto továrni dodajú správne suroviny v správnom množstve.


Kvalitný Vitamín C


Poznámka Kampane za pravdu v medicíne (aktualizovane 9/6/2015). Niektorí lekári a medici nás kritizujú (alebo si skôr robia posmech) za to, že šírime bludy keď pacientom s autoimunitnými ochoreniami radíme podporiť imunitu bylinami, alebo doplnkami ako vitamín C, ktorý má, podľa nich, imunostimulačný účinok a preto majú takéto látky nežiadúci, teda opačný účinok. Z toho dôvodu si poniektorí aj sami vydedukovali, že prírodné látky, ktoré majú podporiť imunitu, nemajú žiadny účinok. Pravda je ale taká, že mnohé prírodné substancie a výživové prvky majú omnoho komplexnejšie, takzvané imunomodulačné účinky, alebo inak, imunitu nielenže povzbudzujú, alebo naopak supresujú, ale ju regulujú. O tomto svedčí aj tento článok o vitamíne C. Podobné imunomodulačné účinky má aj vitamín D.

Z knihy Vitamin C Updated, Jack Joseph Challem

článok bol pôvodne publikovany 5/2/2009

Zdroj: Vitamin C: Essential for interferon production.

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Comments

  1. zuzana says:

    Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu v akej výške a aký typ vitamínu c užívať,som 27 mesiacov kojila a príchodom jesene začínam vždy veľmi byť nachylna na prechladnutie. Užívam celaskon 250mg denne asi 1000 mg..čo je asi málo..môže sa užívať nalacno?..s čím kombinovať pre lepšiu vstrebatelnost? A ešte by som požiadala o radu aký a koľko dávať 28 mesacnemu dieťaťu?..dávam cebion,biogaya a vigantol..čo by ste radili vy na podporu imunity u dieťaťa?..Dakujem Vám veľmi pekne za rady!

    • Mila Zuzana, obaja, vy aj dieta moze uzivat askorbat vapenaty z DamianVit.sk. Pouzivame ho v rodine roky a vyhovuje velkemu mnozstvu ludi. Davka pre vas je 3000-5000 mg denne preventivne, dcerke 2000 mg denne. Pocach choroby sa ma zvysovat az po hnacky. Moze sa uzivat rozpusteny vo vode, alebo v domacich ovocych dzusoch/stavach. Ten vitamin C je v prepocte na 1 gram porovnatelne lacnejsi.

  2. mariposa says:

    Dobry den, je pravda ze kombinácia Vitamínov C a D moze liecit zápaly v tele, uzívam vit.C 1000 mg a D 5000IU denne, predtým ma asi rok a pol trápili rozne zápaly a infekcie zo stresu, uz asi 2 mesiace som som uplne v pohode aj po psychickej stránke je to lepsie.
    Este by som sa chcela spýtat ci je mozné predávkovat sa týmito vitamínami a ci majú nejaké vedlajse ucinky. Dakujem.

    • Zdravim. Vitamin C a D nielenze moze, ale zapaly lieci a to je bez pochybnosti. Vitaminom C je nemozne sa predavkovat, lebo ak je ho vela, sposobi hnacky a vyluci sa hned von. Vitamin D moze vo velmi vysokych (viac ako 15,000 IU) a dlhodobych davkach sposobit predavkovanie. Mnohi ludia vsak na zaciatku uzivaju davku 50,000 prvy tyzden a potom 15,000 bez problemov.

  3. Lucia Hadžega says:

    Dobrý deň. Aký vit. C a D odporúčate? C si kupujem práškový z DM, viem, že sú aj nekyslé firmy C-čka. Uzivam tak cca 1000mg. D zatiaľ neužívam, chodím na slniečko. Mám malého 5mes. syna, ktorého kojím. Stačí, že to C užívam ja? Tiež ho dávam trochu na slnko. Potrebujeme aj napriek tomu obaja užívať vit. D? Nedávam mu pediatrickou predpísaný vigantol ani Kanavit. Viete mi preto odporučiť nejaký prírodný vit. K? V tekutej forme. Ďakujem.

    • Zdravim, kedze kojite, napisem vam emailom.

      • Zuzana says:

        Dobry den, mozte prosim aj mne napisat mailom? Tiaz ma to zaujima. Som podobny pripad, len syncek ma 15 mesiacov (stale dojceny) a neuzivame žiadne céčko a na D som mu kupila Mollers rybi tuk. Vopred dakujem.

Vaše príspevky