Rakovina pľúc a prirodzená ochrana

plucaVeda už skôr preukázala, že vitamín D chráni pred rakovinou svojím anti-neoplastickým účinkom a reguláciou apoptózy, teda programovania zániku bunky. Doposiaľ však bolo len málo štúdií spojených priamo s vitamínom D a rakovinou pľuc.

Predošlé štúdie na zvieratách zistili, že vitamín D môže znížiť rozsev rakoviny z pľúc do iných orgánov.

V snahe zistiť vzťah medzi hladinou vitamínu D a rizikom vzniku rakoviny pľúc výskumníci nedávno vykonali meta-analýzu dvanástich štúdií zahrňajúcich celkom 288,000 ľudí.

Meta-analýza vyvodila následovné závery:

Ľudia s vysokou hladinou vitamínu D majú o 12 až 17 percent nižšie riziko vzniku rakoviny pľúc.

Avšak, aj keď výsledky sú pozoruhodné, táto meta-analýza bola asociačná a nie je priamym dôkazom toho, že vitamín D skutočne riziko rakoviny znižuje. Na potvrdenie tohoto predpokladu sú potrebné klinické štúdie, ktorých sa hádam skoro z vôľe zdravotníctva dočkáme.

Zdá sa, že nekonečné zbieranie dôkazov a obhajovanie prirodzených výživových látok je jeden nekonečný proces, v ktorom sa snažíme presvedčiť sudcu, konvenčnú medicínu o tom, že tieto látky majú svoju moc a predovšetkým od nich závisí naše zdravie.


Zhang L., et al. Vitamin D and Lung Cancer Risk: A Comprehensive Review and Meta-Analysis. Cellular physiology and biochemistry : international journal of experimental cellular physiology, biochemistry, and pharmacology, 2015.


 

Uveďte prosím pozorne svoj email a kliknite \"Odoslať\"

Pridajte sa k 7 107 ďalším odberateľom

Vaše príspevky